Bosna i Hercegovina     | 14.09.2018. 14:45 |

Milisav Ikonić osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu Milisav Ikonić i drugi, nakon održanog glavnog pretresa, donio prvostepenu presudu kojom je optuženi Milisav Ikonić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Milisav Ikonić je oglašen krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, kao pripadnik MUP-a RS, juna i jula 1992. godine na području opštine Rogatica, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba od 12.08.1949.godine silovao civilnu osobu bošnjačke nacionalnosti.

Sud je optuženom Milisavu Ikoniću izrekao kaznu zatvora od devet godina.

Vrijeme koje je optuženi Milisav Ikonić proveo u pritvoru, od 03.03.2015. godine do 03.04.2015. godine, se uračunava u izrečenu kaznu zatvora.

Sud donosi rješenje prema optuženom Milisavu Ikoniću kojim se određuju mjera zabrane, i to zabrana putovanja, kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu dva puta mjesečno.

Optuženi Zoran Ilić oslobađa se od optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo