Bosna i Hercegovina     | 16.09.2018. 12:29 |

Centar civilnog sektora ZDK za bolju saradnju vlasti i NVO-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. septembra (FENA) - Centar civilnog sektora Zeničko-dobojskog kantona (CCS ZDK), koji je u maju ove godine osnovalo 12 nevladinih organizacija iz šest gradova tog kantona te kojem su se u međuvremenu priključile još neke asocijacije, trebao bi doprinijeti boljoj koordinaciji nevladinog sektora i vlasti.

Direktor CCSZDK Said Bečić ističe da u BiH po prvi put, kroz devet sektora: privredni, poljoprivredni, energetski, okolišni, sektor zdravlja, socijalne zaštite, nauke i obrazovanja, kulture i sporta, postoji ovakva vrsta povezanosti nevladinog sektora.

- Svaki od tih devet sektora imat će najmanje tri koordinatora, koji će obezbjediti najmanje tri saradnika, stručnjake iz sektorske oblasti. To je posao koji upravo sada radimo - rekao je Bečić u izjavi za Fenu.

Prema planu rada, uspostavljanje koordinacije biće završeno do kraja godine.

-Mada je naša kancelarija smještena na adresi Kučukovići br. 2 u Zenici, gdje se nalazi i sjedište Vlade i Skupštine ZDK-a, zakup prostora ne plaćaju nam ove institucije, nego smo mi s vlasnikom zgrade sklopili ugovor o zakupu. Sve aktivnosti finansiramo iz projekata. Trenutno u kancelariji volontiraju, uz mene kao direktora, glavni koordinator CCSZDK Benjamin Mahmutović i glavni koordinator za sektor poljoprivrede Sedin Biogradlija, koji je ispred Udruženja poljoprivrednika ZDK - ističe Bečić.

Finansiranje kroz projekte otežava im funkcionisanje, ali su prema Vladi uputili Protokol o saradnji, koji je usaglašen i sa sekretarima Skupštine i Vlade ZDK te očekuju da će ubrzo biti prihvaćen.

Na osnovu tog protokola, bit će uspostavljena i saradnja sa javnim sektorom, u smislu prijedloga mjera javnih politika, projektnih zadataka, podrške biznis sektoru od Vlade ZDK-a, a preko civilnog sektora.

Bečić naglašava i kako uspostavljaju koordinaciju prema općinama i gradu Zenica te su u tom cilju već imali prvi sastanak s načelnikom općine Kakanj Nerminom Mandrom. Sastanke će, najavljuje, organizirati i sa svim načelnicima općina te gradonačelnikom Zenice.

-U pripremi je i okrugli stol na koji ćemo pozvati sve nevladine asocijacije da nam se pridruže. U naredne ćemo dvije godine, prema našem planu, formirati i elektronsku bazu podataka o svim NVO iz ZDK-u, kojih ima oko 1600. Sve ćemo ih razvrstati prema navedenim sektorima njihovog djelovanja - objašnjava Bečić.

Izražava zadovoljstvo da su dobili apsolutnu podršku svih zastupnika u Skupštini ZDK-a, bez obzira na političko opredjeljenje, kao i osam ministarstava Vlade ZDK, a koja se u svom radu oslanjaju na saradnju s nevladinim organizacijama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom