Stranačke aktivnosti     | 14.09.2018. 13:05 |

Saopćenje za javnost KO SDP BiH Sarajevo

FENA Saopćenje

Jučerašnja obavijest kantonalne televizije u kojem neuvjerljivo tumači stav RAK-a saopštavajući da neće prenositi nastavak sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, nažalost, predstavlja najblaže rečeno neprofesionalan i neodgovoran pristup prema vlastitim građanima.

Televizija nije SDA-ov, nego javni servis, a rad skupštine mora biti javan, građani su nas birali i oni nas plaćaju, te stoga imaju apsolutno pravo da budu aktivni sudionici svih procesa u skupštini koji se tiču njih i njihovih životnih problema.

Iako smo od početka jasno govorili, sada se i nedvosmisleno potvrdilo da je jedini cilj vlasti sakriti izvještaje o medijski spektakularnim, a suštinski promašenim reformama.

Pozivamo kantonalnu televiziju da odustane od  suspendovanja javnosti i zamračivanja demokratije za rad čuvanja leđa promašenim i pogrešnim SDA politikama.

Prije svega, dužni su onima koji ih plaćaju omogućiti pravo da prate rad zastupnika koje su građani birali i rezultate direktora javnih ustanova bez bilo kakvog filtriranja politički povoljnih i nepovoljnih informacija.

Svjesni smo da su pojedini izvještaji frizirani i da postoji očigledna opasnost da se razotkrije kako su neke reforme balon od sapunice, ali to ne daje za pravo SDA ni bilo kome da privatizira institucije, i da već po ko zna koji put u ovom mandatu, sroza profesionalni dignitet javnog kantonalnog medija.

Kantonalna televizija se mora izdići iznad kampanje i zadržati punu profesionalnost, ne smije biti njena žrtva, i aktivni partner vlasti, a nažalost upravo takav scenarij gledamo.

Da je vlast pola energije koju ulaže u sakrivanje informacija uložila u rješavanje problema građana, imali bismo vjerovatno spektakularne rezultate.

Međutim, sve ovo što danas gledamo je faktički pokušaj prevare građana koji je već unaprijed osuđen na propast, ali se treba pod hitno zaustaviti jer urušava uspostavljene demokratske standarde i kontaminira ionako zatrovanu političku scenu.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta