Bosna i Hercegovina     | 14.09.2018. 13:02 |

Arifović i Smajlović osuđeni za zločine u Srebrenici i Bratuncu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine osudio je Izeta Arifovića na deset godina zatvora za ubistva civila na području Srebrenice i Bratunca, a Suada Smajlovića na godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela.

Arifović je proglašen krivim za ubistva civila zarobljenih 12. jula 1992. godine u mjestu Zalazje kod Srebrenice, koji su ranije predali oružje, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima. 

Vijeće Suda BiH je Amira Salihovića oslobodilo krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu od kada nisu više viđeni.

Predsjedavajući sudija Staniša Gluhajić je rekao da je Vijeće poklonilo vjeru ključnom svjedoku Optužbe O2, te da je utvrdilo da su oštećeni imali status civila, javio je BIRN BiH. 

- Vijeće nije prihvatilo alibi Arifovića da je bio teško ranjen u to vrijeme i da se teško kretao, kao ni Smajlovića da nije bio u Srebrenici - rekao je Gluhajić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom