Bosna i Hercegovina     | 14.09.2018. 12:50 |

Obilježena 25. godišnjica zločina u Uzdolu

FENA Mladenka Krilic

UZDOL, 14. rujna (FENA) - U selu Uzdol, u općini Prozor/Rama, u petak je obilježena 25. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koje su 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, na Memorijalnom groblju u Uzdolu misu zadušnicu predvodi je biskup Vojnog ordinarijata BiH, mons. Tomo Vukšić.

Vukšić je u svojoj propovijedi kazao kako je obveza svakog vjernika da se molitvom i sjećanjem prisjeti svih nevino stradalih, a od mjerodavnih institucija zatražio je da ustraju na provođenju zakona i pravde.

- Prošlost živi kroz sjećanje i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade - poručio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Komemoraciji u Uzdolu nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, kulturnog i vjerskog života te predstavnici općinskih, županijskih, entitetskih i državnih vlasti, među kojima član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Zločin u Uzdolu dogodio se 14. rujna 1993. godine kada je u napadu Armije BiH ubijana 41 osoba, 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Protiv generala Armije BiH Sefera Halilovića u Haagu se vodio proces po zapovjednoj odgovornosti za taj zločin. Halilović je pravomoćno oslobođen krivnje, a procesuiranje odgovornih prebačeno je na domaće pravosuđe.

Pred Sudom BiH, pri Odjelu za ratne zločine, vodi se postupak protiv jednog pripadnika Armije BiH.

U Uzdolu je prije rata živjelo oko 2500 stanovnika, dok ih je danas oko 350, mahom osoba starije životne dobe.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana