Kultura     | 14.09.2018. 14:09 |

Salon akademske knjige od 18. do 22. rujna u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 14. rujna (FENA) - Prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru, jedinstvenog i vrlo značajnog znanstvenog događaja, održat će od 18. do 22. rujna na prostoru sportskog igrališta Gimnazije Mostar.

Salona akademske knjige na jednom mjestu okupit će znanstvenike, znanstvene izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, knjižnica, muzeja, instituta, studente i širu javnost.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Zajednica nakladnika BiH organizatori su tog petodnevnog događaja, čiji je cilj promovirati i popularizirati znanost, a koji će okupiti 11 profesionalnih i 13 institucionalnih nakladničkih kuća.

- Riječ je o jedinstvenom, vrlo značajnom i posebnom događaju, s obzirom da je riječ o sajamskoj manifestaciji na kojoj će po prvi put i na jednom mjestu biti predstavljena znanstvena produkcija, odnosno akademska izdanja profesionalnih izdavača te visokoškolskih i znanstvenih ustanova BiH - izjavila je federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Dodala je kako Salon ima za cilj uvezati izdavače te učiniti znanstvenu knjigu dostupnom što većem broju građana.

Otvaranje Salona bit će upriličeno simboličnom ceremonijom 18. rujna ispred zgrade bivše Univerzitetske biblioteke u Mostaru u 11 sati, a uvod u sva događanja bit će retrospektivna izložba nagrađenih likovnih radova studenata završnih godina i apsolvenata studija likovnih umjetnosti na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, koja će biti otvorena večer prije, 19. rujna, u Centru za kulturu Mostar, u 19.30 sati.

U okviru bogatog i zanimljivog programa, bit će upriličen i "Akademski vlak" koji će krenuti iz Zenice, proći preko Sarajeva i Konjica, te prevesti u Mostar studente, akademske radnike, znanstvenike i sve one koji su zainteresirani za ovaj jedinstveni događaj. Također, bit će predstavljeni i nagrađeni naj-čitatelji i naj-korisnici šest javnih sveučilišnih biblioteka u Federaciji BiH, kazala je ministrica Dilberović.

Napomenula je kako će Mostar pet dana biti posvećen znanosti što, kako je rekla, nije slučajno jer tradicija njegovanja znanosti u Mostaru je dugačka i snažna. Podsjetila je kako uz Sarajevo, grad na Neretvi ima najdužu tradiciju pisane riječi te kako je već 1871. godine otvorena prva tiskara u Mostaru.

- Predstojeći Salon akademske knjige bit će mjesto širenja znanja. Vjerujemo da će ispuniti očekivanja i potaknuti bh. znanstvenike i one koji će to tek postati da svojim radom i ostvarenim rezultatima nastave udarati temelje za napredak znanstvene misli i bolju budućnost naše zemlje - kazala je ministrica te zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji projekta.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika BiH Muamer Spahić kazao je kako je privilegija sudjelovati u značajnom projektu poput ovoga te je zahvalio ministrici Dilberović pomoći i podršci, te razumijevanju za poziciju knjige u bh. društvu.

- Znanstvena akademska knjiga važan je segment svakog izdavaštva, a Salon je odlična prilika da na jednom mjestu vidimo što je to bh. produkcija akademske knjige. Smatram da bh. izdavaštvo ima šanse, da akademska knjiga ima prostora u našem društvu i očekujemo daljnje unapređenje ove oblasti - zaključio je Spahić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Mostarska promocija „Feminističke čitanke“

Predstavljena knjiga 'Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!