Ekonomija     | 16.09.2018. 09:43 |

U hitnoj proceduri prostorni planovi Zenice, Zavidovića i Doboj Juga

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. septembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je da se u dnevni red naredne, 66. sjednice Skupštine ZDK-a u formi prijedloga uvrste i odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan grada Zenica i Prostorni plan općine Zavidovići za period 2016.-2036. godine, kao i odluka o davanju saglasnosti na izmjene Prostornog plana općine Doboj Jug za period 2005.-2020. godine.

Kako je kazao premijer ZDK-a Miralem Galijašević, donošenje ovih odluka važno je zbog činjenice da ove tri lokalne zajednice planiraju graditi poslovne zone na svom području, a za što u ovom trenutku nemaju svu potrebnu zakonsku legislativu.

- Ova će sjednica biti održana u ponedjeljak, 17. septembra. Praktično ćemo u ovom mandatu zaokružiti i te prostorne planove, a ovo je i moj apel na općine da idemo, sljedeći mandat, s inicijativama kako da to regulišemo i riješimo. Evo, prošlo je osam godina, a niko se ne osvrće na donošenje pravnog okvira za poslovne zone - ističe Galijašević.

On navodi pozitivan primjer iz susjedne Republike Hrvatske, koja za razliku od BiH, ima zakon o poslovnim zonama.

-Da mi donosimo takav zakon u našem kantonu, mislim da nema smisla - kaže Galijašević, koji je zajedno s predsjedavajućim Skupštine ZDK-a Jasminom Duvnajkom, inicirao dopunu i uvrštavanje ovih prostornih planova u dnevni red naredne sjednice.

- Imajući u vidu ranije urgencije Kolegija i značaj dokumenata za razvoj i opći interes Kantona te lokalnih zajednica, kao i činjenicu da je ovo, vjerovatno, posljednja sjednica Skupštine ZDK u ovom mandatu, članovi Kolegija su na hitnoj, telefonskoj sjednici jednoglasno podržali dopunu dnevnog reda ove sjednice - ističe predsjedavajući Duvnjak.

On je za ovu sjednicu Skupštine, zajedno sa zastupnicima Ismetom Sarajlić, Munibom Husejnagićem i nezavisnom zastupnicom Amrom Jupić, uputio i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji taksi prijevoza na području tog kantona.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prosvjed u Međinama protiv izgradnje elektroenergetskih objekata

Peticija za aktivno učešće građana u izradi Prostornog plana Mostara i HNŽ-a

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom