Kultura     | 13.09.2018. 20:16 |

'Dani evropskog naslijeđa' - Lepenička dolina ima šta da pokaže svijetu

FENA Hazim Aljović

KISELJAK, 13. septembra (FENA) - Dvodnevna 22. manifestacija "Dani evropskog naslijeđa'' završena je večeras u Kiseljaku gdje su dodijeljena priznanja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

-Manifestacija koja je održana u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici, općinama Lepeničke doline, postigla je cilj - informiranja društva o značaju očuvanja, zaštite i promoviranja kulturnog naslijeđa - istaknula je federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović,

Na zatvaranju manifestacije je kazala da je i Lepenička dolina dokaz da se BiH ima čime pohvaliti i predstaviti cijelom svijetu, ali da se mora više raditi na promociji i informisanju, pogotovo mladih, o nasljedstvu.

- Generacije koje dolaze moramo naučiti da čuvaju baštinu i brinu o njoj. Kroz ovu manifestaciju je pokazano da će imati ko nastaviti brinuti o našem bogatom nasljedstvu - istakla je ministrica.

Pohvalila je edukativni program "Mladi i naslijeđe" u kojem su učestvovale brojne osnovne i srednje škole, a u okviru kojeg je stiglo više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa o ovogodišnjoj temi konkursa ''Naša baština - spoj prošlosti i budućnosti''.

Zahvalila je načelnicima općina iz Lepeničke doline naglašavajući da su bili dobri domaćini i da su poslali jasnu poruku kakvo je ovo područje.

Načelnici tri općine zadovoljni su onim što su ostvarili kroz dvodnevnu manifestaciju, i smatraju da je dobar početak značajnije promocije Lepeničke doline, koja ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe.

Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura smatra da su ove tri općine zaslužile da budu dijelom ovog projekta, ali da ostaje još mnogo posla da se prezentiraju javnosti.

Program je počeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka smještene između sela Zabrđe i Toplice u općini Kiseljak, a nastavljen u Kreševu, između ostalog, obilaskom Svetišta pod spiljom, kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

"Dani evropskog naslijeđa" održavaju se od 1991. godine u evropskim zemljama, a manifestaciju je osnovalo Vijeće Evrope uz podršku Evropske zajednice u Strazburu Poveljom o evropskom naslijeđu.

Vijeće Evrope je 2018. godinu proglasilo Evropskom godinom kulturne baštine, a slogan je "Naša baština: gdje se prošlost susreće sa budućnošću".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dani evropskog naslijeđa u TK posvećeni ugradnji lokalnog u evropski identitet

Konferencija za novinare povodom 'Dana evropskog naslijeđa zapadna Hercegovina'

Predstavljen zbornik radova o Lepeničkoj dolini (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo