Bosna i Hercegovina     | 13.09.2018. 17:59 |

Ministri vanjskih poslova Belgije, Luxembourga i Holandije u Predsjedništvu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra  (FENA)- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Mladen Ivanić su iskazali dobrodošlicu zamjeniku premijera i ministru vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didieru Reyndersu, ministru vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luxembourga Jeanu Asselbornu i ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Stefu Bloku, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministri vanjskih poslova Belgije, Luxembourga i Holandije Reynders, Asselborn i Blok su izrazili zadovoljstvo što dolaze u Bosnu i Hercegovinu u dvojakom svojstvu, kao predstavnici Beneluksa i kao predstavnici zemalja Evropske unije. Izrazili su podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i njenom reformskom putu. U tom kontekstu, iskazana je važnost nastavka reformskog procesa, jačanja vladavine prava, i borbi protiv kriminala i korupcije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Iskazana je važnost usvajanja Strategije Evropske unije „Kredibilna perspektiva proširenja i pojačan angažman Evropske unije na Zapadnom Balkanu“, kao i Deklaracije sa Summita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, koje su potvrdile evropsku perspektivu zemalja regije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i očekivanje da će se ona nastaviti i ubudućnosti. Ponovljena je opredijeljenost za provođenja neophodnih aktivnosti i reformi s ciljem poboljšanja života građana i približavanja zemlje Evropskoj uniji. U svjetlu toga, naglašen je značaj i samog procesa pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije u kontekstu njegovog uticaja na unapređenje koordinacije institucija u BiH.

U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik dr. Dejan Vanjek.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo