Ekonomija     | 13.09.2018. 16:56 |

EKOBIS 2018 - Potpisan ugovor o navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta u USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 13. septembra (FENA) - Potpisivanjem Ugovora o realizaciji projekta navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta na području Bihaća i Sanskog Mosta, zaključena je međunarodna konferencija o regionalnoj saradnji „Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija“. Projekat financiraju Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i Svjetska banka.

- Među 10 gradova i općina u Federaciji BiH, u kojima provodimo projekat navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta su i Bihać i Sanski Most. Ukupna vrijednost realizacije projekta u ova dva grada je oko tri miliona maraka, a više od 170 hektara poljoprivrednih parcela bit će pokriveno sistemom navodnjavanja. Očekujemo da ćemo to ubrzo uraditi i u ostalim općinama Unsko-sanskog kantona (USK) s obzirom na vodne resurse, te poljoprivredni i turistički potencijal ovog kraja BiH - istakao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Međunarodna konferencija i potpisivanje ovog Ugovora, od posebnog je značaja za sve poljoprivredne proizvođače na području USK.

- Potpisali smo Ugovor o realizaciji projekta i u narednom periodu ćemo pristupiti navodnjavanju poljoprivrednih zemljišta u mjesnim zajednicama Klokot - Papari i Bakšaiš. Više od 80 hektara poljoprivrednih parcela bit će obuhvaćeno ovim projektom. Ono što je za nas posebno značajno jeste da se poljoprivreda napokon stavlja u prvi plan, da se resurs - poljoprivredno zemljište mora zaštiti, te da se mora raditi na stepenu obrađivanja zemlje. Odatle i posebna satisfakcija ovim projektom - rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović napomenuo je da je ovo vjerovatno najveće pojedinačno ulaganje u poljoprivredu na području ove općine, u poslijeratnom periodu.

- Radi se o ulaganju od 1.450.000 KM, što će omogućiti da više od 90 hektara obradivog zemljišta na području mjesnih zajednica Šehovci i Trnova bude navodnjeno. Više od 400 farmera će zahvaljujući ovom projektu imati mogućnost unapređenja proizvodnje. Zato posebno moramo zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH - dodao je Hasanbegović.

Međunarodna konferencija o regionalnoj saradnji "Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija" je jedan od najznačajnijih sadržajnih segmenata 16. sajma ekologije "EKOBIS 2018", na kojoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Virovitičko-podravske županije. Gosti iz Hrvatske su s domaćinima podijelili iskustva iz sličnih projekata u Evropskoj uniji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Završena Međunarodna konferencija 'Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot'

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

Šumarski fakultet organizira međunarodnu konferenciju o održivom gospodarenju šumama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo