Bosna i Hercegovina     | 13.09.2018. 14:54 |

Brčko: Vlada izdvojila sredstva za branitelje, učenike i studente

FENA Saopćenje

BRČKO, 13. rujna (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na nastavku 48. redovite sjednice Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija i Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju obitelji poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji u Brčko distriktu BiH. Za ove namjene izdvojeno je za ovu godinu 600.000 maraka, odnosno po 100.000 maraka za šest udruga braniteljskih kategorija iz tri konstitutivna naroda.

Voditelj Službe za braniteljsko-invalidsku skrb Senad Bešić rekao je da su usvajanjem spomenutih odluka stvorene pretpostavke za raspisivanje javnog poziva korisnicima prava, koji će uslijediti već sutra, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.  

- Mogućnost dodjele sredstava je do 10.000 maraka po korisniku s obzirom na to da se radi o sanaciji, a ostavljena je mogućnost i za početak nove gradnje i izdvojeni iznosi za ove namjene su do 25.000 maraka po jednom podnositelju - dodao je Bešić.

 Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija i Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za nabavu udžbenika djeci poginulih  branitelja i ratnih vojnih invalida u 2018. godinu. Ovaj Projekt realizira se već dugi niz godina, a iznos sredstava za ove namjene je 100.000 maraka.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija s pozicije Dotacije neprofitnim organizacijama u 2018. godini u Odjelu za obrazovanje. Riječ je o pomoći u radu visokoškolskim ustanovama. Za Mostarsko sveučilište izdvojene su 84.000 maraka, za Prirodno-matematički i poljoprivredno prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu 167.000  i za Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo 192.000 maraka.

Usvojen je i Prijedlog odluke o kriterijima za dodjelu novčane nagrade za studente generacije i prvog ciklusa studija s područja Brčko distrikta BiH kao i Odluka o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije Ostale dotacije pojedincima odobrene proračunom Brčko distrikta BiH za 2018. godinu u ovom odjelu.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH na današnjoj su sjednici usvojili, uz ostalo, i Prijedlog zaključka kojim se daje pozitivno mišljenje na inicijativu za zaključenje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji te Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost na Akcijski plan za razvoj ženskog poduzetništva u Brčko distriktu BiH (2018. – 2021).

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo