Ekonomija     | 13.09.2018. 14:54 |

Vanjskotrgovinska razmjena BiH s Kinom porasla za više od 100 posto

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Na današnjem susretu ambasadorice NR Kine u BiH Chen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića istaknuto je da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni ogromni pomaci u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, koja je sa Kinom porasla za više od 100 posto.

Na sastanku je, između ostalog, rečeno da je ministar Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, osigurao potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma važnih za unaprjeđenje ekonomske saradnje, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, gdje Bosni i Hercegovini prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina postala i dio najvećeg kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", u kojem je NR Kina, za različite projekte, na raspolaganje stavila više od 100 milijardi eura. Također, potpisan je i sporazum o viznoj liberalizaciji koji je kineske turiste već stavio na peto mjesto po broju onih koji su ovoj godini posjetili BiH, a očekuje se da će već iduće godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih turista.

Abmasadorica NR Kine najavila je dolazak zamjenika ministra trgovine njene zemlje Fu Ziying-a koji će se sastati sa ministrom Šarovićem radi razgovora o daljnjem napretku trgovine, ulaganjima i napretku u realizaciji projekata, posebno onih koji se odnose na putnu infrastrukturu u Republici Srpskoj.

Fu Ziying će predvoditi kinesku delegaciju na sastanku Zajedničkog komiteta za ekonomiju trgovinu Kine i BiH, u Sarajevu od 27. do 29. septembra, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo