Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 13.09.2018. 13:32 |

Osumnjičeni za slučaj 'Skripalj': Bili smo turistički u Britaniji, nismo agenti

FENA Internet

MOSKVA, 13. septembra (FENA) - Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov izjavili su u intervjuu za RT da su to njihova prava imena i potvrdili da su oni snimljeni na fotografijama koje je Britansko državno tužilaštvo objavilo u optužbi da su učestvovali u trovanju nervnim agensom dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Salisburyju, ali su negirali da su umiješani u taj incident.

Po njihovim riječima, oni ni ne znaju gdje se nalazi kuća Skripaljevih u tom gradu.

- Možda smo prolazili tuda - odgovorili su na pitanje glavne urednice Sputnika i RT-a Margarite Simonjane. Istakli su da su u Salisburyju bili turistički, kao i da su im prijatelji savjetovali da obiđu to mjesto.

- To je turistički grad, tamo se nalazi poznata crkva, kao i druge znamenitosti. Tamo smo stigli 4. marta kako bismo obišli to mjesto jer je otoplilo. Inače, naš plan je bio da dođemo u London i da se provedemo - naveli su oni.

Upitani o "slučaju Skripalj", Boširov i Petrov su rekli da nisu znali ništa o Sergeju i njegovoj ćerki Juliji, sve dok o tome nisu počeli da pišu mediji.

- Ja ništa ne znam o njima, nikada to prezime nisam ni čuo sve dok nam se nije desio ovaj košmar. Ništa nisam znao o njima prije toga - rekao je Boširov.

Oni su također naglasili i da uz sebe nisu imali nikakve bočice parfema, jer britanska policija sumnja da se u njima nalazila otrovna supstanca 'novičok'.

Petrov i Boširov su kazali i da, nakon što je britansko tužilaštvo objavilo izvještaj u kojem se oni optužuju za umješanost u incident, nisu znali kuda da idu, da li u policiju ili u ambasadu Velike Britanije ili u Federalnu službu sigurnosti Rusije (FSB), dodavši da su se medijima javili nakon što su čuli poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da to učine.

Sada su, kako kažu, veoma uplašeni da uopšte izađu na ulicu jer se pribojavaju za svoje živote i živote svojih porodica. 

- Britanske vlasti su nam uništili živote, sve su prevrnuli navrat-nanos - rekli su.

Istakli su i da ni na koji način nisu povezani s Glavnom obavještajnom upravom Rusije (GRU), već da se bave proizvodima za sportsku ishranu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'