Bosna i Hercegovina     | 13.09.2018. 11:41 |

Usvojen Pravilnik o organiziranju i izvođenju praktične nastave u školama BPK

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 13. septembra (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojilo je Pravilnik o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata.

Razlog donošenja ovog Pravilnika kao podzakonskog akta jeste potreba da se regulira način i postupak organiziranja i izvođenja praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja te kod poslovnog subjekta na području Kantona. Pravilnik je novi normativni okvir kojim se regulira ovo pitanje koji će od školske 2018/2019. godine dati rješenja kada su u pitanju dugogodišnji problemi u ovoj oblasti.

Ovaj propis zapravo predstavlja osnovu za neizbježnu i intenzivniju saradnju između državnih ustanova iz oblasti privrede i obrazovanja, privredne komore, te školskih ustanova i poslovne zajednice, koji će zajednički usmjeriti aktivnosti na ispunjavanje uslova za efikasnu organizaciju i izvođenje praktične nastave.

U vezi s tim, paralelno sa izradom Pravilnika, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Ministarstva za privredu, Privredne komore BPK Goražde i uz podršku njemačke vladine organizacije GIZ za jednu grupu mentora organizirana je petodnevna obuka o primjeni novog Pravilnika.

Pravilnom i efikasnom primjenom Pravilnika očekuje se da se svaka od uključenih strana osjeća pravno zaštićenom i sigurnom u dijelu organizacije i izvođenja praktične nastave za koju je zadužena, te da će poslovnim subjektima biti lakše provesti praktičnu nastavu u svojim prostorijama, a da će učenici biti motivirani da se više i aktivnije uključe u ovaj dio obrazovanja uz podršku svojih školskih ustanova.

Očekuje se da se uvođenjem Pravilnika konačno otkloni pravna nesigurnost koja je niz godina prisutna u BiH u vezi sa praktičnom nastavom učenika u sklopu srednjeg stručnog obrazovanja, saopćeno je iz Agencije za strateško komuniciranje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'