Bosna i Hercegovina     | 12.09.2018. 17:27 |

Crnadak primio ambasadore Ujedinjenog Kraljevstva, Kube i Poljske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas  u odvojenim nastupnim posjetama ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewa Fielda, ambasadoricu Republike Kube u BiH Aliciu Elviru Corredera Morales i ambasadora Republike Poljske u BiH Jaroslawa Lindenberga.

Ministar Crnadak je na sastanku sa ambasadorom Fieldom izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa i saradnje između dvije zemlje. Posebno je istakao kontinuiranu podršku Velike Britanije u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine kao i ulogu britansko-njemačke inicijative u pokretanju reformskog procesa i ubrzanja EU integracija. Informisao je sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, predstojećim Općim izborima i glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH – evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Naglasio je da na evropskom putu Bosna i Hercegovina nastavlja proces reformi, sa posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava, te vraćanje povjerenja u institucije.

Ambasador Field je istakao da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te da će, unatoč Brexitu, prisutnost Velike Britanije u BiH i regiji biti i dalje značajna.

Tokom susreta ministra Crnatka i ambasadorice Republike Kube Alicie Elvire Corredera Morales ocijenjeno je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Kube prijateljski i dobri ali da saradnju treba unaprijediti, prije svega, u oblasti trgovinske razmjene. Na sastanku sa ambasadorom Republike Poljske Jaroslawom Lindenbergom istaknuto je će Poljska nastaviti zagovarati politiku proširenja Evropske unije i u tom smislu podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu ka punopravnom članstvu u tu organizaciju.


Ministar Crnadak je poželio ambasadorima Fieldu, Corredera Moralesu i Lindenbergu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i uspješnu diplomatsku misiju, saopćio je  Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

Ambasador Delmas i premijer Halilagić o projektima razvoja TK i jačanju saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo