Regija     | 12.09.2018. 16:26 |

Grabar-Kitarović: Ni u kojem trenu nisam rekla da su muslimani u RH u strahu

FENA Ivana Banovic

ZAGREB, 12. rujna (FENA) - Iz Ureda hrvatske predsjednice reagirali su na izjavu Aziza Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebačkog muftije.

On je u priopćenju reagirao na izjave Kolinde Grabar-Kitarović koje je dala u intervjuu za austrijski dnevnik Kleine Zeitung, a koji je izazvao brojne reakcije u javnosti, prenio je Jutarnji list. 

Podsjetimo, hrvatska predsjednica je u intervjuu odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svojemu odrastanju u komunizmu, a osvrnula se i na hrvatske muslimane.

- Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje. Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu - rekla je, među ostalim, Kolinda Grabar-Kitarović.

- Nemalo sam ostao iznenađen natpisima u medijima o navodnoj izjavi predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar – Kitarović o muslimanima u Hrvatskoj i odnosima koji vladaju u društvu - poručio je priopćenjem zagrebački muftija, a onda su iz Ureda hrvatske predsjednice odlučili reagirati.

- Napominjemo da je u navedenom intervjuu hrvatska predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su 'hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu' -  navodi se iz Ureda hrvatske predsjednice u izjavi za N1.

- Stav Predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo - istaknuto je u izjavi.

Podsjeća se kako upravo hrvatska predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu.

Stav Predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018., navodi se nadalje. 


Također se ističe kako s muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.  


-   Napominjemo da je u navedenom intervjuu hrvatska predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su 'hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu'.
 
Nažalost prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se hrvatska predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice - rečeno je za N1 u Uredu hrvatske predsjednice.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Općinski sud u Sarajevu - U vezi sa slučajem B.S. propust napravili uposlenici MUP-a KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo