Regija     | 12.09.2018. 16:15 |

Muftija Hasanović neugodno iznenađen izjavom Grabar-Kitarović

FENA Agencije

ZAGREB, 12. rujna (FENA) -  Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović priopćio je u srijedu da je neugodno iznenađen ocjenom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu i da je migrante teško uklopiti u islamsku zajednicu.

 Ona je u razgovoru za Kleine Zeitung kazala da hrvatski muslimani žive u strahu od migranata i to objasnila svojim nedavnim razgovorom s 'hrvatskim muftijom'. 

On je, prema njezinim riječima, "potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo".   

"Čovjeku je 'frustracija' pisala na licu. Naši hrvatski muslimani su u velikom strahu. Boje se za vlastitu uklopljenost u društvo, brinu se da će postati segregirani i da će to izazvati pojedinci koji nam dolaze pod lažnim pretpostavkama, a zapravo kako bi promovirali radikalne ideje", rekla je predsjednica u intervjuu Kleine Zeitungu.

Presjednik Mešihata i zagrebački muftija Hasanović danas kaže da je tim riječima "nemalo iznenađen".

"Izjave ovakvog tipa, ukoliko su istinite, ne doprinose razvoju povjerenja, a isto tako sužavaju prostor za razvoj suradnje u budućnosti, bez obzira što će to biti na štetu svih", kaže se u priopćenju Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj. 

"Pitanje svih pitanja je zašto bi muslimani u Hrvatskoj, koji su je branili i stvarali sa svojim sugrađanima drugih vjeroispovijesti, trebali biti u strahu i trebaju li?", pita se Hasanović.

"Ljudi se dijele isključivo na dobre i loše, a ne muslimane i ostale", rekao je Hasanović, uvjeren da i Grabar-Kitarović misli tako. 

"Ovdje se prvenstveno misli na migrante kojima treba pomoć, ali i na sve ljude kojima je pomoć potrebna, a u Hrvatskoj je takvih sve više", nastavlja Hasanović i naglašava da je svaki projekt islamske zajednice koordiniran s državnim službama "budući da smo dio tima za integraciju tražitelja azila".

"Samo ovoga ljeta smo uspjeli osigurati 3000 paketa za migrante, za 56 učenica i učenika kompletnu opremu za početak škole, svakodnevno ih obilazimo, 50 obitelji skrbi o 50 najugroženijih kojima je pomoć stalno potrebna, svaku vjersku aktivnost organiziramo isključivo u našim džamijama kako se oni ne bi odvajali i osjećali zapostavljenima ili da se getoiziraju", kazao je, prenosi Hina. 

"Ove procese podržavaju i realiziraju članovi naše zajednice kojima sam posebno zahvalan kao i svim državnim službama i ministarstvima", rekao je Hasanović i dodao kako se muslimani u Hrvatskoj ne boje nikoga "osim Boga".

Naglasio je i kako u Hrvatskoj nisu zamijećeni migranti koji bi ovdje došli "iz nekih drugih pobuda" koje nisu egzistencijalne. 

"Situacija u Europi se usložnjava i svaka izjava koja će doprinijeti isključivosti je danas, na žalost, dobrodošla jer potpaljuje strasti kakvih u Europi nije nedostajalo, a koje su za neke u povijesti bile pogubne", kaže Hasanović i nada se da je, s obzirom na vrlo dobru suradnju s hrvatskim vlastima, ova izjava hrvatske predsjednice krivo prensena i da će uskoro biti demantirana. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!