Kultura     | 12.09.2018. 14:37 |

Novu umjetničku sezonu Narodnog pozorišta otvara opera 'Hasanaginica'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Narodno pozorište Sarajevo (NPS) u novoj će umjetničkoj sezoni 2018/2019. ponuditi brojne zanimljive i nove sadržaje poklonicima kulturnih sadržaja, a otvorit će je 15. septembra opera "Hasanaginica" Asima Horozića.

Vršilac dužnosti direktora NPS Izudin Bajrović, v.d. direktorice Opere Adema Pljevljak-Krehić, v.d. direktora Drame Ermin Sijamija i v.d. direktorica Baleta Belma Čečo na današnjoj su konferenciji za medije izrazili nadu da će ljubitelji i poštovaoci baleta, opere i drame imati priliku da uživaju u najboljim umjetničkim ostvarenjima.

- Nadam se da će nova umjetnička sezona biti kvalitetna i dinamična, na radost svih nas koji pokušavamo da ostvarimo svoju misiju, a prije svega na radost publike za koju očekujemo da će posjećivati i sa uživanjem pratiti rad Narodnog pozorišta Sarajevo – kazao je Bajrović.

Drama NPS u novoj će sezoni ponuditi četiri premijerne izvedbe. Prva od njih je "Gazi Husrev-beže ili Bukagije" Džemaludina Latića u režiji Tanje Miletić-Oručević, a bit će izvedena 27. oktobra.

Najavljene su i premijere drame "Kavkaski krug kredom" Bertolda Brehta u režija Paola Madjelija, "Snijeg" Orhana Pamuka u režiji Dine Mustafića te "Ponornica" Skendera Kulenovića, čije su izvedbe planirane naredne godine u martu, maju i oktobru.

U okviru repriznog repertoara na programu je 11 predstava, dok će na Maloj sceni publika moći gledati "Leptir" i "Sastanak na vrhu".

Opera NPS će, nakon predstave "Hasanagica", 9. oktobra prirediti i Mozartovu "Čarobnu frulu", dok će 30. oktobra na repertoaru biti koncert W.A. Mozarta "Requiem". Bit će izvedeno i devet repriznih opera i koncerata sa redovnog programa.

Premijera baleta Marjana Nećaka "Okovani prometej", za koju liberto, koreografiju i režiju potpisuje Belma Čečo-Bakrač bit će upriličena 10. novembra.

U povodu Međunarodnog dana plesa, Balet NPS-a je pripremio i baletnu predstavu Čajkovskog "Uspavana ljepotica" u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića, a predstava će biti izvedena 29. aprila sljedeće godine. U okviru repriznog programa na repertoaru će biti sedam baletnih predstava.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na sceni NPS u subotu praizvedba predstave 'Jedan je Muhammad Ali' u režiji Dine Mustafića

Dan otvorenih vrata u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom 1. novembra, Međunarodnog dana baleta

KK Radnički Goražde novu sezonu A1 lige FBiH otvara sutra sa ekipom IUS Wolves Ilidža

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'