Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 12.09.2018. 13:12 |

Pad srpanjske industrijske proizvodnje u EU

FENA

LUKSEMBURG, 12. rujna (FENA) - Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja na razini Europske unije pala je u srpnju za 0,8 posto u eurozoni EU19 i za 0,7 posto u zoni EU 28, današnji su podaci Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Prema podacima europskog statističkog ureda, najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini od 6,3 posto zabilježen je na Malti, a potom u Hrvatskoj za 5 posto te Švedskoj u kojoj je zabilježen pad od 4,1 posto.

U istom razdoblju rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini od 3,6 posto je zabilježen u Danskoj, te Irskoj 2,8 posto i Latviji 1,8 posto.

Najveći pad proizvodnje u odnosu na prethodni mjesec u EU ostvaren je u kategoriji trajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 1,9 posto u EU 19, te za 1,3 posto u zoni EU 28, dok je proizvodnja kapitalnih dobara i energije rasla u oba područja.

U usporedbi ovogodišnje srpanjske industrijske proizvodnje s prošlogodišnjom proizvodnjom u istom razdoblju, u EU 19 je proizvodnja ove godine manja za 0,1 posto dok je u području EU 28 viša za 0,8 posto.

Najviši porast industrijske proizvodnje u srpnju ove godine u odnosu na srpanj 2017. godine zabilježen je u Poljskoj 7,9 posto te Češkoj 6,7 posto, dok je najveći pad zabilježen na Malti i to za 6,4 posto te Irskoj 6,2 posto.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta