Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 12.09.2018. 09:48 |

Putin: Zaključimo mirovni sporazum sa Japanom do kraja godine

FENA Internet

VLADIVOSTOK, 12. septembra (FENA) – Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je premijeru Japana Shinzo Abeu da do kraja ove godine potpišu mirovni sporazum.

Dvije zemlje nisu potpisale mirovni sporazum poslije Drugog svjetskog rata zbog nesuglasica oko pacifičkih otoka poznatih u Rusiji kao Kurilska ostrva, a u Japanu kao Sjeverne teritorije.

- Upravo mi je sinula ta ideja - rekao je Putin za vrijeme sesije pitanja i odgovora na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

- Zaključimo mirovni sporazum do kraja ove godine bez ikakvih preduslova – dodao je.

Putin je izjavio da je sigurnost u regionu ključno pitanje i da je Rusija zabrinuta zbog uspostavljanja američkog antiraketnog sistema u tom dijelu svijeta.

Japan je prošle godine odlučio da proširi svoj raketni odbrambeni sistem pomoću američkog Aegis Ashore sistema raketnih presretača.

- Shinzo je rekao da promijenimo pristup. U redu  - rekao je Putin, prije no što je predložio potpisivanje mirovnog sporazuma.

Abe, koji je u ponedeljak rekao da razgovori s Putinom idu u pravcu mirovnog sporazuma, nije dao nikakav odgovor, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta