Bosna i Hercegovina     | 12.09.2018. 07:48 |

Konferencija "Evropa, BiH i austrijsko predsjedavanje EU" u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - "Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU", naziv je Konferencije koja će biti organizirana danas u organizaciji Austrijske ambasade u BiH i Panevropske unije BiH, a povodom austrijskog predsjedavanja Vijećem EU-a.

Konferencija će okupiti kreatore politika, analitičare, stručnjake i civilno društvo, kako bi diskutirali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija BiH, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost, saopćeno je iz Panevropske unije BiH.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer istakao je da je proces proširenja EU-a u kontekstu zemalja jugoistočne Evrope u 2018. godini ponovo privukao pažnju zahvaljujući Strategiji EU-a za zapadni Balkan, samitima u Sofiji i Londonu, kao i nedavnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Beču.

- Na konferenciji će se tematizirati ključna pitanja, kao što su nužnost reformi, značaj odnosa u regiji i mogućnosti proširenja EU-a. Imajući u vidu predstojeće izbore i dosadašnju retoriku, cilj konferencije je da se, i u korist građana države, u javni diskurs ponovo jače uvedu teme i pitanja vezana za Evropu i integracijski proces, kao što su pravna država i ekonomski napredak - dodao je ambasador Pammer.

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH Haris Ćutahija je rekao da je ovaj projekat još jedan napor Panevropske unije BiH u pokušaju aktuelizacije procesa evropskih integracija u BiH.

- Austrija je važan partner BiH još od njene nezavisnosti i mi se nadamo takvom odnosu i za vrijeme austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom. Panevropska unija BiH svojim aktivnostima pokušava pomoći u izgradnji konsenzusa svih aktera procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini jer proces ne treba služiti za skupljanje političkih poena već ga trebamo shvatiti kao proces oko kojeg se trebamo ujediniti i zajedničkim snaga BiH odvesti u perspektivniju budućnost - istakao je Ćutahija. 

Na konferenciji će, pored ostalih, govoriti šef Odjela za proširenje EU/Jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije ambasador Klaus Wölfer, šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH Edin Dilberović.

Konferencija "Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU" bit će održana u Parlamentarnoj skupštini BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Austrijski tužioci podnijeli žalbu na odluku suda da Fritzl bude prebačen u obični zatvor

Austrija obustavlja isplate UN-ovoj agenciji za pomoć Palestini

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!