Sport     | 11.09.2018. 23:50 |

Prosinečki zadovoljan nastupom i pobjedom bh. selekcije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. septembra (FENA) - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon večerašnjeg trijumfa u Zenici protiv Austrije s 1:0 (0:0) u okviru 2. kolu UEFA Lige nacija, nalazi se na čelu Grupe 3 s maksimalnih šest bodova.

Jedini gol na utakmici postigao je Edin Džeko, a bio je ovo ujedno i prvi trijumf bh. tima u međusobnim duelima protiv Austrijanaca. Prethodna su dva okončana neriješenim rezultatom, dok su jednom trijumfovali Austrijanci.

- Mogu biti prezadovoljan, jer momci su stvarno odigrali dobro. Dali su sve od sebe i ja im čestitam. Moramo biti zadovoljni svim aspektima - od odbrane, sredine...na kraju smo dali i taj jedan gol - kazao je bh. selektor Robert Prosinečki, koji je istakao zadovoljstvo što nakon dva meča bh. tim ima svih šest bodova. 

Na pitanje da li će nešto mijenjati u narednim mečevima, Prosinečki je odgovorio da je zadovoljan viđenim.

- Sigurno da može i bolje. Uvijek može bolje. Ali, protiv ovakvih reprezentacija...Austrija je imala jednu šansu, mislim. Možda smo mogli bolje igrati naprijed, ali momcima ništa ne mogu prigovoriti.

Moram biti zadovoljan, pogotovo nakon utakmice u Sjevernoj Irskoj, koju nismo odigrali dobro, ali smo i tu utakmicu pobijedili - podsjetio je Prosinečki.

On je dodao kako ima još nekoliko igrača koji će mu u narednim mečevima biti na raspolaganju, a za večerašnji trijumf zahvalio je i navijačima koji su ih, kazao je, nosili do pobjede. Pogotovo u finišu, kada su stvorili još jednu dobru šansu za drugi gol.

Austrijski selektor Franco Foda bio je vidno razočaran, ali i vrlo iskren u svom obraćanju. Kazao je kako ne mogu biti zadovoljni debijem u Ligi nacija.

- Ne možemo biti zadovoljni igrom i rezultatom. Prvih smo 25 minuta dominirali, ali nakon toga smo izgubili inicijativu i prepustili igru ekipi BiH. Nismo se uspjeli vratiti, iako smo igrali 3-4-3. Igrali smo na duge lopte, ali nakon primljenog gola nismo uspjeli poravnati. Neriješeno bi bilo realno, ali ovakvom igrom nismo zaslužili pobjedu - kazao je Foda, koji je podvukao kako su znali da je Edin Džeko klasan igrač.

Foda je istakao kako je podrška sa tribina za bh. tim te agresivna igra na njihovu odbranu, kumovala porazu.

- Izgubi onaj ko napravi jednu grešku, a mi smo napravili jednu više - kazao je Foda, koji je istakao i kako ga bh. tim nije iznenadio. Foda smatra da je ovo izjednačena grupa te da će se pobjednik grupe znati tek nakon zadnjeg kola.

BiH nakon prva dva kola vodi sa šest bodova iz dva meča, dok su Austrija i Sjeverna Irska odigrale po jedan meč i za sada su bez bodova. BiH narednu utakmicu igra 15. oktobra na Grbavici, a rival će biti Sjeverna Irska, koju su u subotu s 2:1 porazili u Belfastu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zeničani čekaju u redu da bi kupili ulaznice za nogometnu utakmicu BiH - Crna Gora

Petev: Drago mi je da rezultati polako dolaze, uvijek sam vjerovao u svoje igrače

Džeko i Pjanić predvodili "Zmajeve" do velikog trijumfa protiv Finske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'