Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 20:09 |

U Kantonalnoj bolnici Goražde počinje uspostava Hemodijaliznog centra

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. septembra (FENA) - Premijer BPK Goražde Emir Oković i v.d. direktorice Kantonalne bolnice Goražde dr. Nermina Kamenica danas su potpisali ugovor o finansiranju uspostave Hemodijaliznog centra koji će djelovati pri ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U skladu sa Akcionim planom za unaprjeđenje zdravstva Vlada BPK Goražde u ove svrhe izdvojit će 280.000 KM.

Prema riječima premijera Okovića, realizacija ovog projekta od velikog je značaja za BPK, posebno  dijalizne pacijente sa ovog područja

-Ti ljudi imaju zaista teške životne uslove jer se  svakodnevno voze prema Kliničkom centru UNSA i isti dan se vraćaju, što im je uz njihovo stanje izuzetno teško. Ovo planiramo duži period, Vlada je sebi stavila u obavezu da obezbjedi  inicijalnih 280.000 KM, što je podržala i Skupština BPK i sa ovim današnjim činom krećemo u konačne aktivnosti uspostave hemodijaliznog centra koje podrazumijevaju osposobljavanje prostorija, nabavku opreme i  edukaciju medicinskog kadra - kazao je Oković.

On je naglasio da će završna faza biti uključivanje Federalnog zavoda osiguranja i reosiguranja u sistem finansiranja troškova dijalize.

-Formirana su dva tijela, odnosno dvije komisije, jedna  sa zadatkom da napravi finalnu procjenu troškova dijalize i druga koja će pokrenuti postupak javnih nabavki da bi to sve bilo transparentno i onako kako je to zakon predvidio - kazao je premijer BPK Goražde.

Ministrica zdravstva BPK Goražde Sabira Bešlija istakla je da će Hemodijalizni centar biti smješten na trećem spratu Kantonalne bolnice.

-Bolnica raspolaže s viškom prostora u kojem su neophodne određene građevinske intervencije, a u međuvremenu će se provesti i neophodne edukacije dva ljekara i četiri medicinske sestre.  Drago nam je da ćemo konačno olakšati život za  sadašnjih 12 dijaliznih pacijenata iako taj broj ima tendenciju rasta - pojasnila je Bešlija.

Zavisno od dinamike provedbe procedure javnih nabavki te okončanja građevinskih intervencija i neophodne edukacije medicinskog kadra, Hemodijalizni centar pri Kantonalnoj bolnici Goražde s radom bi trebao početi najkasnije u maju 2019. godine.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom