Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 17:49 |

Presuda Ostoji Stanišiću za Srebrenicu 27. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Državno tužilaštvo je na obnovljenom suđenju za pomaganje genocida u Srebrenici zatražilo da se Ostoji Stanišiću izrekne kazna dugotrajnog zatvora, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu.

Tužilac Predrag Tomić je u završnoj riječi istakao kako iz provedenih dokaza proizilazi da je Stanišić, kao komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od samog početka bio upoznat s dovođenjem zatvorenika u Petkovce i njihovim sprovođenjm u novu školu u tom mjestu.

Dodao je da je optuženi bio svjestan šta će biti sa zarobljenicima, koje su, kako je rekao tužilac, obezbjeđivali pripadnici Šestog bataljona.

- Smatramo da je optuženi znatno doprinio onom što će kasnije uslijediti, da će zarobljenici biti odvedeni i pogubljeni - naveo je Tomić, dodavši da su radnje optuženog dale doprinos onome ko je osmislio pogubljenje zatvorenika.

Tužilaštvo je istaklo kako je Stanišić imao ključnu ulogu u sakrivanju tragova, kao i da je više svjedoka navelo kako je optuženi rekao da se očisti prostor oko škole.

- Optuženi je svjesno i kontinuirano pomagao genocidnu operaciju. Znao je za genocidnu namjeru glavnih izvršilaca - naglasio je tužilac Tomić.

Na kraju, tužilac je dodao, kako je Stanišić u julu 1995. odbio da misli o svojim postupcima i odbio je da postupa ispravno.

U januaru ove godine Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je Stanišiću osuđujući dio presude za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici, kojom je osuđen na 11 godina, dok je za Marka Miloševića potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda.

Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, proglašen je krivim zbog učešća u zločinu na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano više stotina zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice. Istom prvostepenom presudom oslobođen je Milošević, bivši Stanišićev zamjenik.

Branilac Miloš Perić je u završnoj riječi istakao da optuženi nije znao da će zarobljenici biti ubijeni, te dodao da pripadnici Šestog bataljona nisu učestvovali u njihovom obezbjeđivanju, niti u uklanjanju leševa i krvi.

- Nema nijednog dokaza da je optuženi znao za plan glavnih izvršilaca, niti je direktno ili indirektno komunicirao s nekim od njih. To ne proizilazi ni iz iskaza svjedoka Tužilaštva BiH, niti optuženog i njegovog zamjenika - ustvrdio je Perić i dodao da nije bilo nikakve interakcije između optuženog i vojnika koji su obezbjeđivali zatvorenike.

Perić je rekao da iz dokaza proizilazi da Stanišić nema kontakte sa pratiocima zarobljenika, niti da ih je čuvao, zbog čega je optužba, prema njegovim riječima, u ovom segmentu nedokazana. On je pojasnio da je cisterna Šestog bataljona angažovana na čišćenju krvi po ulicama oko škole, ali da je ta pomoć pružena na zahtjev mještana.

- To je urađeno iz higijenskih i zdravstvenih razloga, sanitetsko čišćenje i dezinfekcija, a ne radi skrivanja zločina - navodi Perić i pojašnjava da su svi iz komande u inkriminisano vrijeme bili na liniji jer su se vodile borbe.

Istakao je da se nada oslobađajućoj presudi, jer je mišljenja da Tužilaštvo van razumne sumnje nije dokazalo krivicu optuženog.

Optuženi Stanišić je u svom obraćanju Sudskom vijeću rekao da mu je kao čovjeku žao svih nevinih žrtava i njihovim porodicama je izjavio saučešće, ali je i ustvrdio da nije počinio ono za šta ga Tužilaštvo tereti.

- Odgovorno tvrdim da nisam nikada dobio nikakvo naređenje, ni prije ni poslije egzekucije za prikrivanje ovog zločina - dodao je Stanišić.

Izricanje presude zakazano je za 27. septembar. javio je BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo