Regija     | 11.09.2018. 15:34 |

Svilanović: Sigurnost i vladavina prava u direktnoj vezi s ekonomskim rezultatim

FENA Saopćenje

BLED/SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Govoreći na panelima posvećenim sigurnosti i vladavini prava na 13. po redu Strateškom forumu na Bledu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović naglasio je neraskidivu povezanost te dvije teme s ekonomskim rezultatima.  

- Podaci iz našeg godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnijenja, Balkanski barometar, za 2018. su zapanjujući jer pokazuju da 79 posto građana iz regiona smatra da se zakon ne primjenjuje jednako na sve, a čak 70 posto njih nema povjerenja u institucije, a uz to jedna trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji. Da bi se to promijenilo moramo neumorno raditi na poboljšanju samih sebe - rekao je Svilanović.

Dodao je da "naša društva treba da vide učinkovitu provedbu i trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva, što bi imalo značajan pozitivan uticaj na dobrobit građana". 

Vijeće za regionalnu saradnju će stoga, kako je dodao, zajedno s našim partnerima u regionu, nastaviti s radom na povezivanju regiona s EU-om kroz pametna ulaganja koja donose visoku dodanu vrijednost i otklanjajuu smetnje i prepreke u različitim fazama ekonomskog života.

Svilanović je kazao da je jednako važno i jačanje vladavine prava, odgovornosti i transparentnosti, potpomognute sigurnim i stabilnim ambijentom.

Također se dotakao sve većeg broja kibernetičkih prijetnji i incidenata, s obzirom da se 8. konferencija Foruma sigurnosnih organa Jugoistočne Evrope (SEENSA), koju zajednički organiziraju Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Ured Vlade Slovenije za zaštitu tajnih podataka, održava na marginama Strateškog foruma na Bledu. 

 - Kibernetički prostor je okosnica (digitalnog) društva i ekonomskog rasta, ali incidenti u području kibernetičke sigurnosti mogu prekinuti pružanje najvažnijih usluga i poljuljati povjerenje stanovništva u digitalne usluge i proizvode. Procjenjuje se da kibernetički napadi svake godine svjetsku ekonomiju koštaju 400 milijardi eura - objasnio je Svilanović. 

On je predstavio preliminarne nalaze studije o kibernetičkoj sigurnosti u regionu, koju je naručilo Vijeće za regionalnu saradnju, a koja treba biti gotova do kraja septembra. Rezultati studije pokazuju da je većina glavnih agencija u ovoj oblasti ograničena nedostatkom finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama vezan za 'odliv mozgova', s obzirom da je svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU. 

Svilanović je dodao da Forum sigurnosnih organa Jugoistočne Evrope može imati odlučujuću ulogu kao mehanizam za zaštitu kritične infrastrukture, poboljšanje nivoa razmjene informacija i podizanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti u svim slojevima društva u regionu, čime bi se unaprijedila regionalna i međunarodna saradnja u domenu kibernetičke sigurnosti, i naglasio da je Vijeće za regionalnu saradnju spremno da se i dalje angažuje i podrži napore u ovoj oblasti, saopćeno je iz Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju. 

Strateški forum na Bledu predstavlja vodeću međunarodnu konferenciju u srednjoj i jugoistočnoj Evropi na kojoj se okupljaju učesnici najrazličitijih profila, uključujući šefove država i vlada, ministre, diplomate, poslovne ljude, akademike i stručnjake, mlade i medije iz svih dijelova svijeta. Forum je usmjeren na uključivanje učesnika u diskusije o važnim regionalnim i globalnim izazovima kao i u iznalaženje funkcionalnih rješenja za te izazove, navodi se u saopćenju.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti