Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 13:59 |

Ekonomska podrška raseljenim osobama u Kozarskoj Dubici

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11. septembra (FENA) - U Kozarskoj Dubici danas su isporučene mašine za dva korisnika projekta „Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“, koji implementira humanitarna i razvojna agencija CRS (Catholic Relief Services), uz finansijsku podršku Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

- Udruživanje sredstava Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i CRS-a pokazalo se kao veoma uspješno i na pravi način podržava proces održivog povratka. Značajno je istaći da su ova sredstva dodijeljena ljudima koji žive u svojim domovima i vrijednim radom doprinose razvoju svoje lokalne zajednice - rekao je Amir Zahirović, stručni savjetnik u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

I Goran Novković, projektni oficir CRS-a je istakao da su, u okviru ekonomske podrške korisnicima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, danas isporučeni određeni alati i mašine porodici Đurić, koja se bavi keramičarskim poslom, kako bi mogla da poveća obim posla i tim poboljša svoj finansijski položaj.

- Do sada smo koristili zastarjele mašine i alate, jer nismo imali sredstava i mogućnosti da nabavimo nove, a zahvaljujući današnjoj donaciji moći ćemo prihvatati mnogo više posla. Zahvaljujemo Ministarstvu i CRS-u na ovoj pomoći, koja će mnogo značiti mojoj porodici - izjavila je Gospa Đurić.

U okviru Projekta, danas su u Kozarskoj Dubici isporučene i mašine za poslove kućnog majstora Marinku Dašiću, sapoćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

Projekat „Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“ podržava Odjel Vlade SAD-a za stanovništvo, izbjeglice i migracije (PRM).

Njegova realizacija omogućava raseljenim osobama i izbjeglicama, kojima je osigurano dostojanstveno stambeno zbrinjavanje kroz RSP, da imaju pristup socijalnim pravima, te mogućnost da povećaju svoje prihode zahvaljujući primljenoj pomoći za održivost.

Projekat će pomoći izgradnju kapaciteta vlasti BiH na svim nivoima kako bi se, navodi se u saopćenju, uspostavio sistem socijalnog stanovanja i osigurala ekonomska održivost korisnika RSP-a.

Entitetsko Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica udružilo je sredstva za ovaj projekat u iznosu od 40.000 KM u 2018. godini. Ukupna vrijednost projekta za sve tri zemlje u regionu u 2018. godini iznosi 2.000.000 KM.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Učenici iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva održali zajednički koncert 'Muzika spaja'

Stranci pod međunarodnom zaštitom imaju kvalifikacije koje doprinose napretku bh. društva

Mirovni aktivizam u praksi: Zajedno možemo odgovoriti na sve izazove

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'