Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 11:46 |

Dodik: Američki državni sekretar ne zna ko je Nikola Špirić

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11. septembra (FENA) – Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je nevjerovatno da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije poslaniku njegove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, koji je u opoziciji te da američki državni sekretar Mike Pompeo koji je potpisao tu odluku i ne zna ko je Špirić.

- Pompeo možda zna ko je Dodik, ali vjerovatno ne i Špirić. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da se opozicioni poslanik tako tretira, obično se to odnosi na ljude iz vlasti – rekao je on.

Dodik smatra da je "Špirićeva krivica to što nije podržao antisrpski rad Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, jer je podnio ostavku u komisiji koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje mene, Aleksandra Vučića, Željke Cvijanović i rukovodilaca iz RS i Srbije".

- I naravno da su mu oni napakovali tu vrstu priče - ustvrdio je Dodik.

Kaže da je ova cijela situacija ponižavajuća za SAD, a ne za Špirića, koga je pozvao da ne prihvati takvo ponašanje.

- Na kraju krajeva, već je bio u Americi, ne mora više ni da ide – dodao je.

Dodik je ponovio stav da su sankcije Špiriću "politički obračun" američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack, čiji rad je oštro kritikovao.

SAD su uvele sankcije poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću zbog, kako je navedeno iz State departmenta, umješanosti u veliku korupciju.

U saopštenju objavljenom na internet stranici State departmenta navodi se da je Špirić tokom vršenja dužnosti poslanika bio "umiješan u javnu korupciju, uključujući prihvatanje neprikladnih beneficija u zamjenu za obavljanje javnih funkcija i miješanje u javne procedure".

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'