Kultura     | 11.09.2018. 12:09 |

Spahić: Obralić bio grafičar bosanskohercegovačke intime

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Povodom smrti bosanskohercegovačkog slikara, grafičara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Salima Obralića, direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić uputio je, u svoje i uime Međunarodnog centra za mir saučešće porodici, prijateljima i umjetničkoj zajednici BiH.

- Obralić je bio grafičar bosanskohercegovačke intime. Radovi umjetnika trajno su svjedočanstvo o svijetu u kojem se povijest suočava sa ljudskom životnom dramom. Grafike i slike Obralića su likovni zapisi koji otkrivaju, posebno slikom "Majke" značenje i beskonačnost ljubavi. Sahani iz Počitelja postaju u djelima Obralića dio kosmičkog, savršenog i mističnog poniranja u suštinu čovjekove upitanosti nad svakodnevnicom - kazao je Spahić.

Salim Obralić bio je aktivni učesnik u mnogobrojnim programima Međunarodnog centra za mir i "Sarajevske zime", izlagao je svoja djela, radio plakate za Festival i aktivno sudjelovao u pripremanju i predstavljanju najznačajnije likovne izložbe u modernoj BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo