Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 09:48 |

SSOOiO KS: Prosvjetni radnici ne žele biti političko oružje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je saopćio danas da je ranijim dopisima Vladi Kantona Sarajevo upozorio nadležne da zaustave pregovore za zaključivanje Kolektivnog ugovora  za djelatnost predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a zatim da isti povuku iz primjene, jer je potpisan sa nepostojećim pravnim subjektom.

Isti Kolektivni ugovor je, kako se navodi u saopćenju za javnost, u suprotnosti sa Zakonom o radu FBiH i  štetan je po interese uposlenih u predškolskom i osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, jer je zaključen na tri godine i isti je "kao rezultat imao povećanje sramotnih 2,46%".

- Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, svjestan političkog i društvenog stanja u kome se trenutno nalazi naša država i Kanton Sarajevo, traži od aktualne Vlade Kantona Sarajevo da razmotri realne mogućnosti u ovom momentu kako bi se poboljšao ekonomsko – socijalni položaj uposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Kantonu Sarajevo - navodi se u saopćenju.

Ovaj sindikat pruža punu podršku premijeru Ademu Zolju i Vladi Kantona Sarajevo da "ignorišu zahtjeve za pregovore sa osobom koja je godinama ranije i danas nezakonito djeluje u Kantonu Sarajevo, da ignorišu zahtjeve osobe protiv koje  u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo ima više krivičnih prijava i protiv koga su formirana tri predmeta u zadnjih nekoliko godina i tako zaštite dignitet Vlade Kantona Sarajevo".

- Posebno su prosvjetari ogorčeni, jer su prepoznali da su ovi protesti politički motivirani, jer Saudin Sivro i Selvedin Šatorović izvršavaju naloge svojih političkih mentora, a prosvjetni radnici ne žele da budu političko oružje bilo koje politike i stranke, a posebno u ovo predizborno vrijeme - ističe se u saopćenju za javnost Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'