Sport     | 11.09.2018. 09:28 |

Utrka "Trail Skakavac" krajem septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Krajem ovog mjeseca Sarajevo će biti domaćin mnogobrojnim natjecateljima koji će sudjelovati na drugom "Skakavac Trailu".

"Skakavac Trail" organizira Planinarsko društvo Skakavac iz Sarajeva, čija je misija da kroz ponudu novih aktraktivnih sadržaja u prirodi, široj populaciji promijeni stav spram očuvanja životne sredine. Upravo jedan od atraktivnih sadržaja je i Trail running.

Trail running ili planinsko trčanje je najbrže rastući i najperspektivniji sportski trend u svijetu, na kojem pojedine zemlje baziraju svoju turističku ponudu. U Bosni i Hercegovini je ova sportska disciplina unazad nekoliko godina bila potpuno nepoznata.

Zahvaljujući planinama koje svojom ljepotom oduzimaju dah kao i entuzijastima koji su prepoznali taj potencijal, u Bosni i Hercegovini se planinsko trčanje sve više razvija i danas okuplja značajnu trkačku zajednicu, saopćeno je iz Planinarskog društva Skakavac. 

Natjecatelji se mogu prijaviti na jednu od tri ponuđene utrke različitih dužina, od 18, 32 i 43 kilometra od kojih se svaka boduje sa ITRA i UTMB® kvalifikacijskim bodovima.

Staze prolaze najljepšim dijelovima grada i nude nezaboravno iskustvo, dajući mogućnost natjecateljima da osjete sve ljepote koje Sarajevo pruža. Utrka prolazi kroz Spomenik prirode Skakavac, u čijim se šumama skriva predivni 98 matara visok vodopad po kome je Spomenik prirode dobio ime. Krećući se stazama, bez obzira na koju se odlučili, natjecatelji će doživjeti ljepotu koju predstavljaju dijelovi Starog Grada, te Čavljak, Crepoljsko, Bukovik, Uževica, Motka, Jošanički potok i osjetiti užitak koji donosi završena utrka.

Osim predivnih staza, natjecatelje očekuje dobro poznato bosanskohercegovačko gostoprimstvo, odlična zabava uz bend Letu Štuke kao i pokloni partnera utrke.

Utrka Skakavac Trail promoviše zdrav i aktivan način života, pomaže razvoju turizma, predstavlja prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te stanovnicima grada i turistima nastoji predstaviti Spomenik prirode Skakavac kao atraktivnu destinaciju za aktivan odmor. 

Trud i profesionalizam koji Planinarsko društvo Skakavac ulaže u promociju ove sportske discipline je prepoznao Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji je po drugi put specijalni partner utrke. Ovo partnerstvo je dokaz posvećenosti Olimpijskog komiteta razvoju svih grana sporta u Bosni i Hercegovini, a samo partnerstvo Planinarskom društvu Skakavac znači veliko priznanje i podršku bez koje se ovako značajno natjecanje nebi moglo organizirati.

 Prijave za utrku su otvorene do 20. septembra, a zaintersirani trkači se mogu prijaviti preko web stranice Stotinka.hr. Više informacija o Skakavac Trailu, rutama, pravilima utrke i ostalim važnim detaljima, zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici utrke, saopćili su organizatori.                                                                 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Amel Tuka ambasador "Skakavac Traila" 2020.

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana