Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 07:40 |

Dom naroda PSBiH danas razmatra Zakon o krivičnom postupku

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) uz pet usvojenih amandmana.

Delegati iz Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić (HSS) povukli su svoj prijedlog zakona te se on neće ni naći na dnevnom redu sjednice, a Zovko je za Fenu izrazila očekivanje da će i Predstavnički dom razmatrati ovako predložen zakon ukoliko ga Dom naroda danas usvoji.

Genjac je pojasnio da bi u slučaju usvajanja njegovog prijedloga trebalo održati još jednu sjednicu Predstavničkog doma da bi se usvojio Zakon u istom tekstu i u tom slučaju ne bi trebalo ni razmatrati na Domu naroda izmjene Zakona koje je ranije podržao Predstavnički dom iako su i one na dnevnom redu.

Zakon je potrebno mijenjati kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe Zakona, ali i standardi Evropske komisije te da se sačuva integritet pravosudnog sistema u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, posebno protiv međunarodnog kriminala.

U prvom čitanju trebao bi danas biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je ranije podržao Predstavnički dom, a tiču se uvećanja koeficijenata za 7.126 vojnika i podoficira.

Izmjene tog zakonskog rješenja prvobitno je predložila dopredsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH) naglašavajući da bi se time poboljšao status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH s obzirom na to da vojnici imaju prosječnu plaću od 655 KM.

Istaknula je da je neophodno ovakvim mjerama doprinijeti suzbijanju pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH, a za implementaciju ovog zakona u budžetu institucija potrebno je osigurati 9.327.186 KM bruto na godišnjem nivou.

Na dnevnom redu sjednice još je i Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2018. godinu te Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo