Bosna i Hercegovina     | 10.09.2018. 17:10 |

KS - Potpisana pisma namjere za projekte izgradnje cestovne infrastrukture

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar saobraćaja Mujo Fišo danas su sa zamjenicom direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O’Grady potpisali pisma namjere za projekte izgradnje cestovne infrastrukture I i IX transverzale i rekonstrukcije dvostrukih tramvajskih šina na realiciji Ilidža – Marijin Dvor.

Pisma namjera odnose se na projekte izgradnje cestovne infrastrukture na dionicama I i IX transferzale i rekonstrukcije dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, te kupovinu tramvaja i novih trolejbusa sa zamjenicom direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekte bi realizovalo Ministarstvo saobraćaja, odnosno Direkcija za ceste, a EBRD je spreman razmotriti učestvovanje u projektima pod uvjetom da rezultati procjene projekta i pregovora budu zadovoljavajući, te bi u tom slučaju ova banka osigurala dugoročno finansiranje u vidu zajma Kantonu u iznosu do 38 miliona eura, dok bi za rekonstrukciju dvostruktih tramvajskih šina osigurala 35 miliona eura.

Za oba ta projekta rok otplate je do 15 godina, uključujući grejs period na otplatu glavnice do tri godine od datuma potpisivanja ugovora o zajmu.

Kamatna stopa bi iznosila šestomjesečni EurIbor plus standardna marža za zajmove sa državnom garancijom od jedan posto godišnje, uz jednokratnu proviziju od 1 posto od iznosa glavnice zajma. Provizija na raspoloživi, a neisplaćeni iznos zajma je 0,5 posto godišnje na nepovučeni iznos zajma, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Omeru Osmanoviću dodijenjena zahvalnica Udruženja '182. viteška lahka brigada'

Izvještaj EBRD-a - Za politike zelene ekonomije potrebna značajnija podrška među stanovništvom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu