Bosna i Hercegovina     | 10.09.2018. 15:07 |

Sindikat MUP-a USK najavio štrajk upozorenja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 10. septembra (FENA) - Sindikat Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na vanrednoj konferenciji za medije najavio štrajk upozorenja. Razlozi su, prema riječima predstavnika Sindikata, nepoštivanje Sporazuma s Vladom Unsko-sanskog kantona, odnosno neisplaćivanje naknada koje nemaju karakter plata, te nepoštivanje odredbi Kolektivnog ugovora.

- Mi smo upozoravali kantonalnu vladu, koja se Sporazumom obavezala da će do kraja prošlog mjeseca isplatiti naknade za putne troškove za tri mjeseca. Međutim, isplaćena je naknada za samo jedan mjesec, a nisu isplaćene ni naknade za posljednjih šest mjeseci prošle godine - rekao je predsjednik Sindikata MUP-a USK Mahmut Alagić.

Istaknuto je i kako je Sindikat definisao određene poteze i mjere i zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, te određenih dogovora s Vladom Unsko-sanskog kantona.

- Podsjećam da naša Jedinica za podršku i dalje boravi u neuslovnoj zgradi. Još uvijek nemamo zaštitnih sredstava, gdje prvenstveno mislim na rukavice, marame i prsluke kad radimo na smještajnim lokacijama za migrante. Također, naše prostorije ne ispunjavaju kriterije, s obzirom na to da lica lišena slobode često borave u istim prostorijama s policijskim službenicima. Sve to je nedopustivo, zbog čega ćemo tražiti i inspekcijski nadzor nekih prostora u kojima borave policijski službenici - napomenuo je Alagić.

Predstavnici Sindikata MUP-a USK najavili su jednosatni štrajk upozorenja u srijedu, 12. septembra. Najavili su da ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, da će krenuti u proceduru organiziranja generalnog štrajka.

- Tražimo obaveznu isplatu naknada za putne troškove kada je u pitanju 2017. godina. Zatim, da se bez odlaganja ispoštuje primjena odredbi Kolektivnog ugovora, za utvrđene koeficijente za državne službenike, da se po hitnoj proceduri pristupi postupku izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, kada je u pitanju povoljniji postupak penzionisanja. Naravno i da se obezbijede minimalni potrebni uslovi, kada je u pitanju smještaj i rad policijskih službenika - ustvrdio je predsjednik Sindikata Mahmut Alagić.

Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić izrazio je nadu kako će pregovori, koji traju od prošle sedmice, odmah biti i nastavljeni.

- Kada je u pitanju isplata naknada za putne troškove, radi se o kašnjenju od jednog radnog dana. Nažalost, nije bila u petak, već u ponedjeljak. Mi ćemo nastaviti s dogovorenom dinamikom isplata dugovanja prema Sporazumu. Kada je u pitanju sanitarni čvor u zgradi u kojoj boravi Jedinica za podršku, već smo stupili u kontakt s vlasnikom objekta, Ministarstvom odbrane BiH, kako bismo dobili dozvolu da krenemo s rekonstrukcijom. Radimo i na nabavci zaštitne opreme i uskoro bi trebali dobiti određene donacije - rekao je Ramić.

Istakao je i kako samo jedan od zahtjeva trenutno ne može biti ispunjen, a radi se o odredbi Kolektivnog ugovora – utvrđivanju koeficijenata državnih službenika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo