Bosna i Hercegovina     | 15.09.2018. 11:43 |

Zaštita maloljetnika u medijima zadatak emitera, regulatora i roditelja

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Zaštita maloljetnika i osiguravanje adekvatne medijske ponude za njih, uključujući i maloljetnike s poteškoćama, zajednički je zadatak emitera, regulatora, roditelja i drugih koji se brinu o djeci, kazala je Feni glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Amela Odobašić, govoreći o zaštiti djece od nasilja i predstavljanju socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju u medijima.

Kao najveće probleme izdvojila je nepostojanje definicije dječijeg programa, da li su to crtani filmovi ili dječiji obrazovni program, zatim manjak vlastite produkcije u BiH, a posebno dječijeg programa, manjak programa za osobe s invaliditetom te nedovoljno istraživanja o medijskim navikama i medijskoj prezentaciji djece, kao i o programima namijenjenim djeci.

Odobašić ističe da je zaštita maloljetnika značajan zadatak svakog regulatora, pa tako i Regulatorne agencije za komunikacije, još od njenog osnivanja. Naglasila je da Agencija donosi pravila i propise u oblasti emitovanja te da su u kontekstu zaštite maloljetnika najznačajnija pravila: Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Kodeks o komercijalnim komunikacijama i Pravilo o distribuciji audiovizuelnih usluga i medijskih usluga radija.

Kazala je da postoje dva osnovna aspekta zaštite maloljetnika, i to kada su djeca predmet medijskih sadržaja, izvještavanje o maloljetnicima, kada maloljetnici učestvuju u programima te zaštita maloljetnika od neprimjernih sadržaja.

- Sadržaji koji bi mogli ozbiljno narušiti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika su zabranjeni, a sadržaji za koje je vjerovatno da bi mogli narušiti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika se moraju klasifikovati i označiti - poručila je.

Također je istakla da se brojni članovi u kodeksima odnose na zaštitu maloljetnika, počevši od zaštite privatnosti maloljetnika, zaštite maloljetnika koji su predmet sudskih postupaka u bilo kom svojstvu, zatim zaštita od neželjenih reklama (zabrana oglašavanja određenih proizvoda prije, poslije i za vrijeme dječijih programa), kao i reality/pseudoreality programi.

- Agencija redovno dobija prigovore koji se odnose na zaštitu maloljetnika. Slučajeve utvrđivanja kršenja pravila i propisa Agencija vodi po prigovoru ili po službenoj dužnosti. Agencija ima i zadatke koje se odnose na osiguravanje adekvatnog programa za sve kategorije stanovništva, uključujući djeci i mlade, manjine, osobe s invaliditetom. One se ogledaju kroz uslove dozvola - istakla je.

Odobašić je naglasila da javne radio-televizijske stanice imaju mnoge programske obaveze: od ukupnog sedmičnog programa namijenjenog za vijesti i ostalog informativnog program, 10 posto programa treba biti namijenjeno obrazovni program programu, kao i pitanjima pripadnika nacionalnih i drugih manjina, te ranjivih grupa stanovništva, zatim najmanje 6 posto sedmičnog programa javne televizijske stanice treba da se sastoji od dječijeg programa sa obrazovnom ili instruktivnom namjenom.

- Dozvola sistema za javne RTV servise propisuje da su dužni su emitovati vijesti, kulturni, obrazovni i zabavni program na način dostupan ljudima oštećenog sluha, te osobama sa drugim posebnim potrebama - pojasnila je Odobašić.

Međutim, naglasila je da je u BiH, ali i zemljama u okruženju, manje od dva posto programa prilagođeno osobama s invaliditetom, uključujući i djecu s poteškoćama u razvoju, što je zabrinjavajuće te da će Agencija poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se ovakvo stanje unaprijedilo.

Kako bi poboljšala stanje, zaključila je Odobašić, Agencije  je, između ostalih, u oblasti zaštite maloljetnika izradila stručni elaborat o zaštiti djece, zatim Smjernice za klasifikaciju TV sadržaja u saradnji s UNICEF-om te učestvovala u različitim radnim grupama (maloljetnička delikvencija, sprječavanje trgovine ljudima) i učestvovala u realizaciji aktivnosti u oblasti sigurnijeg interneta za djecu.

Međutim, naglasila je da je, u BiH ali i zemljama u okruženju, manje od 2 posto progamskih prilagođeo osobama s inavliditetom, uključujući i djecu s poteškoćama  u razvoju, što je zabrinjavajuće. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

RAK: U BiH danas se emituje ukupno 154 radijskih programa

RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

Državljanke Rusije na meti maloljetnih razbojnika iz BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom