Bosna i Hercegovina     | 10.09.2018. 13:28 |

CCI: Vlada ZHŽ-a imala uvjerljivo najniži intenzitet rada

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 10. rujna (FENA) - Aktualni saziv Skupštine Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) po skoro svim parametrima ostvario je znatno lošije rezultate od svojih prethodnika, stoji u rezultatima monitoringa rada Vlade i Skupštine ZHŽ-a u mandatu od 2014. do 2018. godine.

Prema podacima monitoringa rada kojeg je provela nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI), intenzitet rada Skupštine ZHŽ pao je za skoro trećinu u odnosu na prethodni mandat, tako je do 30. lipnja ove godine, za nepune četiri godine, osim konstitutivne, održano svega 28 redovnih sjednica te tri izvanredne.

Produktivnost je u odnosu na prethodni mandat pala za 17 posto, tako se Skupština ZHŽ-a nalazi u skupini županijskih skupština koje su u aktualnom mandatu razmotrile manje od 200 mjera, stoji u izvješću CCI-ja.

Za razliku od prethodnog mandata u kome je usvojena vrlo značajna strategija razvoja ZHŽ-a, u aktualnom mandatu Skupština ZHŽ-a nije usvojila niti jednu strategiju, kao što nije održala niti jednu tematsku sjednicu, dok ih je u prethodnom mandatu održala dvije, navodi CCI.

Aktualni mandat u ZHŽ-u obilježilo je i kršenje ustavnih prava konstitutivnih naroda na ravnopravnost unutar skupštine ove županije, a kao primjer CCI navodi da Skupština ZHŽ-a još nije imenovala potpredsjednika iz srpskog naroda.

Kada je u pitanju Vlada ZHŽ-a, ta vlada imala je uvjerljivo najniži intenzitet rada od svih županijskih vlada održavši svega 115 sjednica, što je dvostruko manje od propisanog Poslovnikom, što je rezultiralo da ova Vlada zauzme dno županijske ljestvice, s manje od 2000 razmotrenih mjera za nepune četiri godine, navodi dalje CCI.

U izvješću se navodi kako je loša realizacija planiranih obaveza rezultirala neusvajanjem čitavog niza mjera koje su mogle pozitivno utjecati na kvalitetu života građana ZHŽ, a neke od njih su Zakon o mladima, Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva u ZHŽ, Zakon o zaštiti i korištenju kulturne i povijesne baštine.

Također, CCI navodi kako Vlada ZHŽ-a krši Zakon o ravnopravnosti spolova budući da su u sastavu Vlade samo dvije žene, dok Zakon nalaže da postotak manje zastupljenog spola ne može biti ispod 40 posto.

Iz CCI-ja dodaju kako su za četiri godine mandata realizirane i neke značajne mjere, Vlada je uložila određen napor za pronalaženje mjera za zaustavljanje iseljavanja stanovnika te županije te za borbu protiv "bijele kuge".

Polovicom 2016. godine Vlada i Skupština ZHŽ-a su usvojile jako važan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, kojim je poboljšan položaj žena-majki koje su u radnom odnosu, a u veljači 2018. godine Vlada je donijela Odluku o izmjenama i dopuni odluke o utvrđivanju osnovice i visine za naknade iz tog istog Zakona, kojom je povećana visina novčane pomoći za majke koje nisu u radnom odnosu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!