Bosna i Hercegovina     | 10.09.2018. 10:25 |

'Moja kosa tvoja kosa' stiže u Banja Luku 15. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" zajedno sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" iz Banja Luke organizira akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

Akcija šišanja i doniranja kose bit će organizovana u Banjoj Luci, na Trgu Krajine, 15. septembra ove godine u periodu od 11.00 do 17.00 sati, a u sklopu projekta "Moja kosa tvoja kosa".

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli više od 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Za sve one koji žele kosu donirati za izradu perika, bitno je napomenuti da kosa mora biti čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 cm dužine (idealno je i duže).

Iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" u saopćenju navode da su dosad izradili i uručili 23 perike od kojih su dvije perike uručene djevojčicama u Banjoj Luci. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

Projekat "Moja kosa tvoja kosa" podržalo je više od 1.000 donatora kose iz BiH, regiona i šire.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zenička policija pronašla i oduzela više od 1 kg opojne droge

MUPKS - U Novom Gradu pronađeno oružje i droga, uhapšen muškarac

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana