Ekonomija     | 08.09.2018. 15:36 |

Šumarijada 'Vašić 2018' pokazala jedinstvenost šumarskih radnika SBK-a

FENA Saopćenje

VLAŠIĆ, 8. septembra (FENA) - Četvrta Šumarijada "Vlašić 2018" okupila je nekoliko stotina učesnika koji su se rekreativno takmičili u više disciplina. Na programu je bio mali nogomet, takmičenje u šahu, trčanje, gađanje vazdušnom puškom, šumarske discipline, kao i skok u dalj, obaranje sa grede, trčanje i potezanje konopca.

Bila je ovo prilika da se sumiraju i rezultati koje su uposlenici preduzeća Srednjobosanske šume - Šume Središnje Bosne d.o.o. Donji Vakuf realizovali u proteklom periodu.

Od 2016. godine, od kako to preduzeće predvodi Vildan Hajić, sanirano je 20 miliona obaveza po svim osnovama, a sva kreditna zaduženja su otplaćena. Ovdje je u protekle dvije godine uloženo deset miliona maraka u kompletan vozni park, uključujući zglobne traktore, kombi vozila i kamione. Samo u prethodnoj godini je zasađeno oko milion i po sadnica, a na taj način je šumama 'vraćeno' i u njih uloženo više od tri miliona maraka.

- Sa 827 uposlenika smo sa 15 posto manje sječenog drveta u odnosu na limit postigli više za dvije godine, nego za proteklih 20 godina kada se sjeklo nekada i više od 40 posto više nego danas - ističe Vildan Hajić.

Otvorenju ove manifestacije su, pored ostalih, prisustvovali predsjednik FBiH Marinko Čavara, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo te resorni ministar Salkan Merdžanić. Svi su se jednoglasno složili da je odluka Vlade SBK da imenuje ovakvu upravu polučila da se ovdje zabilježi pozitivni privredni fenomen.

- Vrijeme je da ne padamo ni u kakve političke zamke, jer trebamo skupa graditi budućnost BiH. Ovakva država ima potencijala što pokazuje i ovo poduzeće koje ste uzdigli - rekao je Čavara.

Učesnici manifestacije su poručili da će se ponovo sresti krajem godine da proslave nove poslovne rezultate, te kazali da će ovakva druženja nastaviti i ubuduće.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čavara prisustvovao 4. internoj šumarijadi 'Vlašić 2018'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana