Regija     | 08.09.2018. 14:39 |

Njemačka kancelarka doputovala u Skoplje

FENA Ivana Banovic

SKOPLJE, 8. rujna (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je doputovala u prvi službeni posjet Makedoniji, poručila je građanima te zemlje da mogu i trebaju sami odlučivati o budućnosti svoje države.

To može da bude članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, ako referendum od 30. rujna bude uspješan, kazala  je Merkel te dodala kako ima i određenih preduvjeta da bi se to ispunilo, prenose agencije.

- Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe riješenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. I vi 30. rujna imate mogućnost, isto kao prije 27 godina, da glasate hoćete li pripadati EU i NATO-u, a to istovremeno znači prihvaćanje dogovora s Grčkom - istaknula je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Makedonski premijer zahvalio je njemačkoj kancelarki na otvorenoj podršci njezine zemlje euroatlantskim integracijama Makedonije.

- Podrška koju dobivamo u našim naporima da izgradimo napredno europsko društvo je ogromna i prijateljska - ocijenio je Zaev.

Njemačka kancelarka stigla je danas ranije u jednodnevni posjet Makedoniji, a ispred zgrade Vlade, uz sve državne počasti, dočekali su je Zaev i njegovi najbliži suradnici, javila je agencija MIA.

Makedonija će 30. rujna održati referendum na kojem će se glasači izjasniti o sporazumu s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, čime se želi okončati spor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije koji se vuče već 27 godina. Nakon dogovora postignutog u lipnju, Grčka je u srpnju skinula veto na članstvo Makedonije u NATO-u, ali će ugovor o pristupanju ratificirati tek nakon što se promjena imena potvrdi na referendumu i donesu ustavne promjene. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Veleposlanik SAD-a u BiH u službenom posjetu Brčko distriktu

Bradara posjetila Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Crna Gora: Prosvjed građana zbog Dodikovog posjeta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo