Ekonomija     | 08.09.2018. 12:12 |

Počinje gigantski proces protiv Volkswagena

FENA Agencije

BERLIN, 8. rujna (FENA) - Pred Višim zemaljskim sudom u Braunschweigu u ponedjeljak započinje proces protiv automobilskog koncerna Volkswagen u kojem dioničari traže odštetu zbog pada vrijednosti dionica.

 Dioničari Volkswagenu predbacuju da je predugo čekao s iznošenjem istine o skandalu s manipuliranjem ispušnim plinovima kod dizelskih motora čime su dioničari izgubili milijarde.

U procesu dioničari od VW-a traže ukupno isplatu odštete u visini od 9 milijardi eura. U tzv. presedanskom sudskom postupku u ime oštećenih dioničara pojavljuje se investicijski fond Deka.  

Nakon izbijanja skandala s dizelskim motorima Volkswagena u rujnu 2015., dionice ovog koncerna su izgubile polovinu vrijednosti.

U procesu bi se trebalo pokazati je li vrh Volkswagena znao za manipulacije i prije nego je krajem rujna 2015. izbio skandal.

Koncern se brani tvrdnjom da su o manipulacijama dizelskih motora znali samo menadžeri na nižim vodećim položajima dok upravni odbor nije znao ništa do objave Američkog državnog ureda za zaštitu okoliša koji je i otkrio manipulacije motora.

Uprava isto tako tvrdi da je dioničarima odmah nakon izbijanja skandala poslala upozorenje.

Proces bi trebao trajati do sljedeće godine a zbog velikog zanimanja glavna rasprava će se voditi u dvorani gradske vijećnice, javlja Hina. 

Dosad je Volkswagen skandal s manipulacijom motora na dizelski pogon stajao preko 27 milijardi eura u što su uključene kazne, odštete i pravni troškovi.

U SAD-u je Volkswagen već osuđen za prijevaru i ometanje sudstva a osmorica bivših i sadašnjih čelnih ljudi koncerna je optuženo, između ostalog, i za prijevaru i „zavjeru“. Dva inženjera VW-a su već osuđena.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo