Bosna i Hercegovina     | 08.09.2018. 11:36 |

Traže priznavanje diploma fakulteta iz RS iako nisu upisani u bh. registar

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. septembra (FENA) - Nadležni predstavnici Republike Srpske (RS) zatražili su da Hrvatska prizna diplome sa visokoškolskih ustanova tog bh. entiteta, koje nisu upisane u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova Bosne i Hercegovine, a koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Ovo pitanje razmatrano je nedavno na sastanku pomoćnice entitetskog ministra za visoko obrazovanje Radmile Pejić i sekretarke Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja Jelene Starčević u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske u Zagrebu.

Razgovore zbog nedoumica u vezi sa priznavanjem visokoškolskih diploma iz RS-a inicirali su nadležni iz entitetske Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova.

- Predstavnici Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS-a su upoznali predstavnike Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske da Državni registar ne predstavlja ažurnu evidenciju akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, jer Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH odbija da izvrši upis u registar pojedinih visokoškolskih ustanova koje su dobile rješenje o akreditaciji Agencije iz RS-a – navodi se u informaciji objavljenoj jučer na internet stranici entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture.

Delegacija iz RS-a je insistirala na tome da upis u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH nije uslov za priznavanje diploma, jer, kako su dodali, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nije ENIC/NARIC centar BiH (centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja), a koji jedini ima ovlaštenje pružati informacije o akreditovanim visokoškolskim ustanovama u zemlji. 

Sastanku su, osim predstavnika Ministarstva, prisustvovali v.d. direktorice Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS-a Biljana Vojvodić i načelnik Odjeljenja za akreditaciju Jugoslav Vuk Tepić, te direktor Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske Jasmina Havranek, njena zamjenica Vesna Dodiković-Jurković, te predstavnice sektora za akreditovanje i ENIC/NARIC kancelarije Hrvatske.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom