Regija     | 07.09.2018. 17:21 |

Vučić će se večeras obratiti naciji

FENA Agencije

BEOGRAD, 7. rujna (FENA) - Nakon što se u petak u Bruxellesu odbio susresti s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se večeras u 21 sat obratiti srbijanskoj javnosti u govoru koji će izravno prenositi Radio-televizija Srbije (RTS).

Nakon što je ovoga ljeta plasirana ideja o mogućoj zamjeni teritorija kao "povijesnom" rješenju sukoba između Srba i Albanaca, nova runda pregovora između Beograda i Prištine izazvala je veliko zanimanje javnosti, ali do susreta Vučić - Thaci na kraju nije došlo.

Razlog tomu je odbijanje kosovskih vlasti da dopuste Vučićev posjet vodoopskrbnom sustavu Gazivode na sjeveru Kosova, oko kojeg se spore Beograd i Priština.

Vučić se u Bruxellesu sastao samo s visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a zatim se odmah vratio u Beograd.

Mogherini je u petak objavila priopćenje u kojem je navela da je obavila "nekoliko krugova razgovora" s dvojicom predsjednika u bilateralnom formatu.

Poručila je da i dalje "ima poteškoća", ali da vjeruje u predanost obojice predsjednika nastavku procesa kako bi u "sljedećih nekoliko mjeseci postigli pravno obvezujući sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom."

RTS je prenio u petak da je srbijanski predsjednik zatražio od vojske, policije i tajnih službi da prekinu svu komunikaciju s kosovskim i međunarodnim dužnosnicima, nakon poruka iz Prištine da nije dobrodošao na Kosovo.

Vučić je vojsci zapovjedio, a od policije i tajne službe BIA-e zatražio da prekinu kontakte s kosovskom policijom, KFOR-om i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnikom koji djeluje na Kosovu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo