Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 14:59 |

MUPRS podnio 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog krijumčarenja migranata

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. septembra (FENA) - Policija Republike Srpske (RS) je od početka godine pronašla 2.852 migranata, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, a u najvećem broju slučajeva kod sebe nisu imali lična dokumenta.

- Više od polovine migranata pronađeno je na području Policijske uprave Bijeljina, dok je značajan broj evidentiran na području Zvornika - saopćeno je nakon treće sjednice Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije tog bh. entiteta.

Tužilaštvu BiH podnijeli su 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela krijumčarenje ljudi.

- Na području RS-a nisu evidentirana krivična djela ili prekršaji narušavanja javnog reda i mira koje su izvršili migranti, a razlog je, među ostalim i to što je policija RS-a uspostavila dobru kontrolu kretanja migranata - navodi se u saopćenju iz MUPRS-a.

Na sastanku, kojim je predsjedavao direktor policije RS-a također je istaknuta spremnost policije da, ukoliko se za tim ukaže potreba, stavi na raspolaganje i veći broj policijskih službenika koji bi pomogli Graničnoj policiji BiH u sprečavanju i otkrivanju ilegalnih migranata. 

Trenutno je 78 policijskih službenika MUPRS-a angažovano da u ovom smislu pomogne Graničnoj policiji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'