Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 14:30 |

Predavanje "Biblioterapija u funkciji prevencije maloljetničke delikvencije"

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - "Biblioterapija u funkciji prevencije maloljetničke delikvencije" naziv je radionice i predavanja koje je danas oganizirala JU Biblioteka Sarajevo, u okviru obilježavanja Nacionalnog dana o svjesnosti biblioteka i projekta Erazmus+.

Voditeljica radionice i predavanja "Biblioterapija u funkciji prevencije maloljetničke delikvencije" je doktorica pedagogije i psihoterapeutkinja Vahida Djedović.

- Na predavanju će učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola zajedno sa bibliotekarima. Predavanje je slobodnog karaktera i svi zainteresirani koje zanima terapija književnim djelima mogu da prisustvuju - kazala je Feni voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga JU Biblioteka Sarajevo Amela Đelilović - Malešević.

Dodala je da je JU Biblioteka Sarajevo jedan od partnera učesnika u obilježavanju Nacionalnog dana o svjesnosti biblioteka, te da je cilj cjelokupnog programa u kojem učestvuje više od 40 institucija da se ukaže na važnost učešća biblioteka u društvu.

Doktorica Djedović kazala je Feni da je u doktorskoj disertaciji jednu trećinu posvetila biblioterapiji - terapiji bajkom i terapiji pričom.

- Moje istraživanje je jedna vrsta primijenjene nauke, jer se može direktno koristi u obrazovanju. Možda uz neku dodatnu edukaciju nastavnog kadra - kazala je Djedović.

Dodaje da je bajku i priču koristila jer su kratke i jer ih djeca vole.

- Najviše sam se bazirala na emocije i potaknula sam učenike da traže emocije, one emocije koje imaju neki likovi iz bajke, pa smo ih prenijeli u stvarni život - istaknula je Djedović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!