Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 11:43 |

Komemoracija - Beneš je imao plemenitu dušu i razornu pesnicu u ringu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7.septembra (FENA) - Komemoracija Marijanu Benešu, jednom od najboljih evropskih boksera svih vremena, koji je umro 4. septembra u Banjoj Luci u 67. godini, održana je danas u tom gradu.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da se taj grad oprašta od jednog od napoznatijih i najtrofejnijih sportista.

- Banja Luka je ponosna što je među svojim sugrađanima imala ovakvog jednog čovjeka – rekao je Radojičić i podsjetio na Benešovu bogatu boksersku karijeru, ali i njegovu ljubav prema poeziji i muzici.

Jedna od ulica u ovom gradu uskoro će biti nazvana po proslavljenom bokseru.

- Legende ne umiru već se samo preseljavaju u zvijezde – rekao je Radojičić.

Nekadašnji jugoslovenski bokser Tadija Kačar je rekao da je Marijan Beneš imao plemenitu dušu. - Bio je kao niko drugi, pjesnik, svirao je flautu i klavir, a bio je takav nokauter i razarač u ringu, koji je uzdignute ruke pozdravljao svoje protivnike – rekao je Kačar.

Beneš, je dodao je, znao da cijeni svije protivnike i u tome je njegova veličina.

I Dragan Batar, osnivač Bokserskog luba „Slavija“ Banja Luka je rekao da je Beneš uvijek bio spreman da se žrtvuje za klub, kojem se priključio sa sedamnaest godina i ostao tokom čitave svoje amaterske karijere.

Dizač tegova Mile Šetić je rekao da se njegov prijatelj Beneš upisao na listu besmrtnih velikana, koji će se spominjati vijekovima.

Po Benešovoj želji danas se na komemoraciji čula i himna „Hej Sloveni“, koja ga je pratila tokom ukupno 39 profesionalnih mečeva.

Beneš je preminuo nakon duge i teške bolesti. Rođen je u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje.

Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je „Zlatnu rukavicu“, „Zlatni gong“, „Čeličnu pesnicu“.

Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom