Sport     | 07.09.2018. 10:25 |

Međunarodni revijalni kup u mušičarenju u petak i subotu na rijeci Buni  

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. rujna (FENA) - Međunarodni revijalni kup u mušičarenju-fly fishing održat će se u petak i subotu, 7. i 8. rujna na rijeci Buni.

Svečano otvaranje zakazano je u petak u 18.30 sati na Adi u Blagaju, izletištu pored rijeke Bune.

U fly fishingu će sudjelovati deset ekipa s ukupno četrdeset natjecatelja iz BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Natjecateljska staza, duljine 9 km, protezat će rijekom Bunom kroz izuzetno prirodno okruženje Blagaja i Bune, a najbolje natjecatelje u ovoj zanimljivoj disciplini - tri ekipe i tri pojedinca, očekuju i priznanja.

Međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni ove godine po prvi put organizira Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i predstavlja jednu od aktivnosti projekta RiTour – "Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena", kojega financira Europska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Očekuje se kako će ovo natjecanje, uz domaće ljubitelje mušičarenja, okupiti i projektne partnere i goste iz gradova koji su uključeni u projekt RiTour.

Ovim natjecanjem Turistička zajednica HNŽ-a želi promovirati rijeku Bunu i njezin okoliš kao turističku destinaciju, ali i ukazati na potrebu zaštite mekousne pastrmke, koja je vrlo ugrožena.

Mekousna pastrmka je najzanimljiviji salmonid jadranskog sliva koji je odavno privukao pažnju sportskih ribolovaca, ali i ihtiologa. Stanište mekousne pastrmke je ograničeno na samo nekoliko rijeka jadranskog sliva: Jadro, Moraču, Zetu i Neretvu. Neretvanska mekousna pastrmka rasprostranjena je jedino u slivu Neretve, pa se smatra endemom ovog područja. Najbrojnija je u pritoci Neretve - rijeci Buni, a naseljava i druge vodotoke Neretvanskog sliva, priopćili su organizatori.                                                                                                    

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u petak u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta