Bosna i Hercegovina     | 06.09.2018. 21:27 |

Skupština KS usvojila Nacrt zakona o studentskom standardu KS

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo večeras je na sjednici usvojila Nacrt zakona o studentskom standardu u KS-u kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti studenata u oblasti akademskog standarda, osnivanje organizacija i rad ustanova i finansiranje studentskog standarda.

Studentski standard u smislu ovog zakona je organizovana djelatnost kojom se u oblasti obrazovanja osiguravaju dodatni uslovi za dostupnije, efikasnije i kvalitetnije obrazovanje studenata.

Cilj zakona je stvaranje materijalnih, kulturnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih uslova kojima se potiče sticanje obrazovanja, društvena uključenost i razvoj ličnosti studenata.

Za adekvatno provođenje zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti 52.000 KM, uz dodatna finansijska sredstva.

Studentski standard podrazumijeva da studenti imaju prava na kredit, ishranu, zdravstveno osiguranje, stipendiju, prevoz, mjesto za učenje i drugo.

Javna rasprava trajat će 100 dana.

Nakon konsultacija sa članovima Vlade KS, premijer KS Adem Zolj je sa dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Sarajevo povukao Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi koji se ticao reformi u administraciji, a među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture.

Cilj je bio da se Grad Sarajevo i devet općina dogovaraju oko pitanja funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja, kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

Sjednica Skupštine je prekinuta, a o datumu nastavka će odlučiti Kolegij Skupštine KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta