Bosna i Hercegovina     | 06.09.2018. 20:42 |

Skupština KS nije usvojila izmjene i dopune Zakona o koncesijama

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izmjene i dopune Zakona o koncesijama, a predmet koncesije je pored ostalog i izgradnja ili korištenje saobraćajnica, hidroenergetskih objekata, zemljišta ili građevinskog objekta za izgradnju ili korištenje postrojenja za pretvaranje energije sunca u električnu energiju, termoelektrana, izgradnja ili korištenje termoenergetskih postrojenja za proizvodnju (primarno) toplotne energije, poljoprivredno zemljište, u nadležnosti KS-a.

Ovim se dopunama i izmjenama Zakona uređivao postupak dodjele koncesije na osnovu zahtjeva (samoinicijativne ponude) za dodjelu koncesije, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Pravilnikom je bilo propisano da se specifični predmet koncesije obavezno dostavlja uz zahtjev za dodjelu koncesije, kao i dokumenti koji su specifični za taj predmet, odnosno oblast predmeta koncesije, kao i dokumenti koje ponuđač obavezno dostavlja općini radi davanja saglasnosti općinskog vijeća za provođenje postupka dodjele predmetne koncesije.

Izmjene i dopune zakona su predviđale da rok početka korištenja koncesije ne može biti duži od pet godina od dana zaključivanja ugovora o koncesiji. Samo u izuzetnom slučaju, kako je bilo propisano, ovaj rok se može produžiti za period do dvije godine.

Kako je navedeo, izmjenama i dopunama Zakona je bio poboljšan i sistem nadzora, uključujući i preciziranje obaveza sudionika u nadzoru, kao i poduzimanje mjera radi ispunjenje obaveza koncesionara pri korištenju koncesionog prava.

Zastupnica SKS (SDP) Segmedina Srna je kazala da u oblasti koncesija ima problema, naročito tamo gdje se korisnicima koncesija ne ispostavljaju fakture, da su se koncesije koristile za lično bogaćenje a ne za opće dobro, a "po neizmirenim koncesijskim naknadama dug je više od 10 miliona KM, prema KS".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta