Ekonomija     | 06.09.2018. 14:19 |

Tadić na Ekonomskom forumu „Evropa Karpata“ u Poljskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Na poziv predsjednika Sejma Republike Poljske Mareka Kuchinskog, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić učestvuje na 28. ekonomskom forumu „Evropa Karpata“, koji se održava u gradu Krynica Zdroj, u Poljskoj.

Više od 4.000 učesnika tog međunarodnog foruma, kojeg organizira Sejm Republike Poljske, bave se načinima unapređenja privredne i političke saradnje država srednje i istočne Evrope, a posebna pažnja poklonjena je uspostavljanju čvršće saradnje parlamenata i vlada u okviru inicijativa „Tri mora“ i „Collegium Carpathicum“.

Učestvujući kao panelist u diskusiji na temu „Parlamentarna skupština Centralnoistočne Evrope -Tri mora - Intermarium“, Tadić je istakao je da je inicijativa tri mora prilično nepoznata na prostorima BiH. Obzirom da se političke ideje i kapital danas kreću uglavnom na relaciji istok – zapad, odnosno od Rusije ka Zapadnoj Evropi,primarno Njemačkoj, kao i od Kine ka zemljama Istočne Evrope putem inicijative Pojas i put, postavlja se pitanje koja to specifčna politička ideja ili kapital imaju potrebu da se dominantno kreću na relaciji Baltičko more – Jadransko more - Crno more?

 - Iskustvo Bosne i Hercegovine sa sličnim inicijativama, poput CEI i PAM-a, je takvo da ne vidimo konkretne rezultate. Ipak, ukoliko BiH bude pozvana da sarađuje u vezi sa inicijativom „Tri mora“, a u skladu sa našom praksom, nastojaćemo, kao i do sada, da damo pozitivan doprinos -  poručio je Tadić.

Također, na skupu kojem prisustvuje veliki broj čelnika parlamenata zemalja srednje i istočne Evrope, članova Evropskog parlamenta, kao i predstavnici vlada, lokalnih samouprava, univerziteta i civilnog društva, u okviru vrlo bogatog programa razgovara se i o pitanjima regionalne sigurnosti, izgradnji infrastrukture, kao i o budućim izazovima za Evropu, uključujući i pitanja migracija i demografske situacije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ruski ambasador ignorirao poziv da se pojavi u poljskom ministarstvu vanjskih poslova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo