Bosna i Hercegovina     | 06.09.2018. 13:07 |

Korisnici mirovine iz RS-a i Hrvatske više ne moraju slati potvrde o životu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. rujna (FENA) - Korisnici mirovine iz Federalnog zavoda MIO/PIO koji prebivaju na području Republike Hrvatske i bh. entiteta Republike Srpske više nisu u obvezi Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu.

 Naime, kako je u sustav razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u potpunosti pouzdan, rukovodstvo Federalnog zavoda odlučilo je korisnike s područja RS-a osloboditi obveze slanja potvrde o životu.

 Ubuduće ćemo činjenicu smrti korisnika utvrđivati putem razmjene podataka sa spomenutom državnom agencijom, priopćio je Ured za odnose s javnošću Federalnog zavoda MIO/PIO.

 Također, korisnicima mirovine iz Federalnog zavoda koji su nastanjeni na području Republike Hrvatske činjenicu smrti zavod će utvrđivati putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO), te se stoga korisnici s područja RH oslobađaju obveze slanja potvrde o životu.

 Inače, potvrda o životu služi kao dokaz da je korisnik mirovine živ i nije stupio u radni odnos, te slanje iste ostaje obveza svim korisnicima koji žive izvan Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

 Potvrda o životu šalje se jednom godišnje, na koncu godine, i kao takva omogućava nesmetano korištenje prava na mirovinu tijekom godine koja slijedi, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

'Dani otvorenih vrata' u Olimpijskom muzeju povodom Dana grada Sarajeva

Od 17. veljače zatvaranje Ulice 'X Hercegovačke brigade' i 'Lacine ulice'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana