Kultura     | 06.09.2018. 12:59 |

Počela s radom Internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Internacionalna umjetnička kolonija "Sarajevo", u organizaciji galerije Preporod  ugostit će ove godine umjetnike iz sedam zemalja.

Gazi Husrev-begov Hanikah na sarajevskoj Baščaršiji mjesto je na kojem će umjetnici stvarati i družiti se narednih dana.

Voditeljica kolonije slikarica Mirsada Baljić rekla je da danas "kreće čarolija".

- Čarolija pomiješana na paleti boja. Na slikarskim platnima. Impresija umjetnika koji su došli u Sarajevo. Nekima je ovo prvi boravak u BiH, u Sarajevu i svoje impresije će prebaciti na slikarsko platno - rekla je Baljić.

Birsen Ceken Yildirim, umjetnica iz Turske, istakla je značaj održavanja ovakvih međunarodnih kolonija kao mjesta susreta. Naglasila je da Internacionalna kolonija Sarajevo ima kontinuitet, što je značajno, te uputila pohvale organizatorima.

Slikar Edin Numankadić kazao je da za organizaciju ovakvih susreta treba dosta entuzijazma i da je kolonija značajno okupljanje umjetnika istakavši da je to jedina kolonija koja se održava u Sarajevu.

Pod okriljem Hanikaha tako će se okupiti na novom stvaralačkom opusu: Birsen Ceken Yildirim (Turska), Gultekin Akengin (Turska), Tulay Deniz (Turska), Ahmet Sinasi Isler (Turska), Ali Duzgun (Turska), Ugurcan Akyuz (Turski Kipar), Semih Buyukkol (Turska), Zuhal Arda (Turska), Leetiv Namdagjanchivin (Mongolija), Nora Lefa (Grčka), Gwen Jones (Velika Britanija), Šukran Zaim (Kosovo) i Nermin Ćeman (Crna Gora).

Umjetnicima iz inostranstva pridružit će se i umjetnici iz BiH - Dževad Hozo, Šemsa Gavrankapetanović, Edin Numankadić, Ćazim Hadžimejlić, Adis Lukač, Ilonka Jasak i Ira Skopljak.

Podršku Koloniji dali su kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Opštine Hadžići Hamdo Ejubović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Galeriji 'Preporod' izložba sjećanja na Amru Kozić - Voljela je slikarstvo, planinu i ljude

U Galeriji Preporod otvorena izložba 'Sedam slika Srebrenice'

U sarajevskim galerijima 'Preporod' i 'Roman Petrović' otvorena izložba povodom Dana državnosti BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana